Vesti

Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane gostovalo sa „Salomom“ Oskara Vajlda

26 novembar 2019

Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane nastupilo je  26. novembra na Velikoj sceni sa čuvenim komadom Oskara Vajlda „Saloma“, u režiji Eduarda Milera. 

Gostovanje je realizovano u okviru Protokola o saradnji dva teatra koji su proletos potpisali upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić i direktor SNG Drama Igor Samobor.

„Saloma“, premijerno izvedena 21. septembra ove godine, događa se u biblijskom prostoru i vremenu, na teritoriji gde se susreću različite nacije, kulture, religije i filozofije. 

Predstava se bavi temom ljubavi, iako to, na prvi pogled, nije ljubavna priča, ali po suštini dramskog teksta jeste kao priča o mogućnosti razumevanja i o tome šta ljubav znači.

U ovom Vajldovom simbolističkom komadu o čulnosti i duhovnosti, o moći i sutonu civilizacije i carstva, naslovnu ulogu tumačila je Polona Juh, a u podeli su bili i Igor Samobor, Gregor Baković, Alojz Svete, Robert Korošec, Gal Oblak, Valter Dragan, Matija Rozman, Boris Mihalj, Zvone Hribar, Gorazd Logar i Andraž Haraurer koje je beogradska publika, na kraju predstave, nagradila dugotrajnim aplauzom. 

Potom je, povodom ponovne saradnje dve značajne kuće, upravnica Ivana Vujić uručila gospodinu Samoboru Plaketu Narodnog pozorišta, dok je on uzvratio monografijom SNG Drama.

Reditelj je uradio i izbor muzike, dramaturg je Žanina Mirčevska, a u autorskoj ekipi su i Atej Tuta (scenograf i autor videa), Leo Kulaš (kostimograf) i Maša Kagao Knez (koreograf).
M.B.