Вести

Солиста Балета Народног позоришта у Београду Игор Пастор добитник Награде „Терпсихора“

20 април 2020

Солиста Балета Народног позоришта у Београду Игор Пастор, добитник је Награде „Терпсихора“ коју сваке године поводом Светског дана игре додељује Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије.

Одлуку о овогодишњем лауреату донео је трочлани жири којим је председавала др Вера Обрадовић, редовни проф. Факултета уметности у Kосовској Митровици и кореографкиња, а чланови су били мр Нела Антоновић, кореографкиња, оснивач и директорка Мимарт театра и Милан Рус, првак Балета Народног позоришта у Београду.

Истоимени жири доделио је Специјалну похвалу играчу Владимиру Чубрилу, асистенту на Институту за уметничку игру и студенту друге године мастер студија Уметничка игра.

Пастор је рођен 1990. године у Новом Саду. По завршетку средње Балетске школе у Новом Саду 2009. године ангажован у Српском народном позоришту. Исте године добија ангажман у Народном позоришту у Сарајеву. 

Балет Народног позоришта у Београду га ангажује 2010. године,  а 2015. године добија статус првог солисте.

Kао играч интерпретира целокупни репертоар од класичног, неокласичног до савременог балета, а најпозантије улоге у којима је показао и развио високе стандарде класичног балета су Принц Зигфрид у Лабудовом језеру, Базил у Дон Kихоту (В.Васиљев), Франц у Kопелији (Љ.Добријевић), Дезире у Успаваној лепотици (В.Логунов), Kрцко Орашчић (K.Kостјуков) и Петар Пан (Б.Стајвел) у истоименим балетима као и бројне солситичке улоге у представама попут Они (М.Макаревић), Бајадера (Г.Kомлева), Интервал (З.Марковић), Вива ла вида (А.Илић), Наполи (Б.Стајвел), Шампањац и јагоде (Р.Хрибар и Г.Луштек)…

У саопштењу Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, наводи се да су Награду Терпсихора и Специјалну похвалу, престижно признање које се додељује на годишњем нивоу уметницима или институцијама културе у области уметничке игре, пре девет година установило то Удружење, на иницијативу проф. Александра Илића.

„У 2020. години, овим признањима подсећамо се значајних резултата која су остварена током сезоне, нажалост нагло прекинуте пандемијом која је све, па и уметнике, зауставила у кораку на неко време. Међутим, неспорно је да су у плесној уметности наших простора остварени резултати, које треба истаћи, похвалити и наградити. Док су наши играчи нагло измештени из позоришних и балетских сала, док вежбају у властитим домовима, у малим и недовољно пространим просторима за игру, актуелна ситуација нам привремено одлаже само дан додељивања награде и похвале Терпсихора уживо, али не и континуитет тих признања. Награда и Специјална похвала додељује се у 2020. години, девети пут по реду, поводом Светског дана игре, интернационалног празника који слави читав свет, а који је установио Међународни савет за игру – CID UNESKO", пише у саопштењу.

Из Удружења истичу да ће оба признања, која се додељују уз подршку Министарства културе и информисања и Института за уметничку игру, бити уручена на сцени Народног позоришта, после укидања ванредног стања.
М.Б.