Вести

Солисти Балета Игору Пастору урчена Награда „Наташа Бошковић“

15 новембар 2017

Награда „Наташа Бошковић“, коју Удружење балетских уметника Србије додељује за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила у области балетске уметности, уручена је у среду 15. новембра солисти Балета Народног позоришта Игору Пастору.

Већином гласова чланова жирија, којим је председавао Константин Тешеа, а чланови су били Марија Стојаковић и Далија Иманић-Савић, млади уметник је награђен за одлично остварену улогу Базила у представи „Дон Кихот“ у кореографији Владимира Васиљева.

На свечаности одржаној на Великој сцени, после извођења тог балета, признање је примио из руку Константина Тешее.

„Сматрамо да Игор Пастор поседује посебан уметнички сензибилитет. Технички је прецизан, експресиван, сигуран партнер и надасве посвећен балетској уметности. Са дозом зрелости, али и младалачког усхићења веома промишљено је приступио остварењу улоге којом плени публику. Очекујемо да ће му ова значајна награда бити велики подстрек у будућем стваралачком раду и да ће његов уметнички потенцијал тек доћи до пуног изражаја у будућности која је пред њим“, наведено је у образложењу жирија које је прочитао Тешеа.

У име Удружење балетских уметника Србије, присутнима се обратила члан председништва тог удружења Марија Бајчетић.

Награда „Наташа Бошковић“ установљена је 2012. године у знак поштовања и сећања на прву велику српску балерину Наташу Бошковић, знамениту уметницу, која је трајно задужила нашу уметничку игру.
М.Б.

 

Галерија