Вести

СОЛИСТКИЊИ БАЛЕТА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ТАТЈАНИ ТАТИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА „РАДОМИР ВУЧИЋ"

6 јун 2017

Награда "Радомир Вучић", коју Народно позориште (НП) додељује младим, талентованим балетским играчима до 28. године живота за остварене солистичке или главне улоге из свог репертоара, уручена је у уторак 6. јуна солисткињи Балета НП Татјани Татић.
На пригодној свечаности, одржаној после завршетка представе „Успавана лепотица" у којој је први пут наступила у улози Принцезе Ауроре, признање јој је уручио прослављени српски кореограф и некадашњи првак Балета НП Владимир Логунов.
У образложењу жирија, оцењено је да је Татјана Татић одговорним, пожртвованим радом и професионалним приступом остварила изузетан напредак тумачећи солистичке улоге у целокупном класичном репертоару.
- Иако веома млада, остварила је изузетан напредак у техничком смислу, а посебно се издвојила индивидуалним изразом. Посебно издвајамо наступе у веома захтевним улогама: Принцеза Флорина у балету "Успавана лепотица", Сванилда у балету "Копелија" и Китри у балету "Дон Кихот" – навео је жири којим је председавао Константин Костјуков, а чланови су били Мила Драгичевић и господин Логунов, који је прочитао образложење.   
Једногласна одлука донета је на седници одржаној 18. маја.
Награда "Радомир Вучић" установљена је 2011. године, а досадашњи добитници су Јовица Бегојев, Милош Маријан, Бојана Жегарац, Игор Пастор и Теодора Спасић.
У „Успаваној лепотици“, изведеној 80. пут, у улогама Виле Карабос и Виле Јоргован дебитовале су Љиљана Велимиров и Јованка Зарић.
У овом класичном балетском спектаклу, под диригентском управом Ђорђа Павловића, учествовао је целокупни ансамбл Балета Народног позоришта у Београду.
Балет Петра Иљича Чајковског „Успавана лепотица“, у кореографији и режији Владимира Логунова, премијерно је изведен 23. маја 1996. године.
Сценографију је урадио Борис Максимовић, а костиме Божана Јовановић.
Либрето, према бајци Шарла Пероа, написали су Иван Всеволошки и Мариус Петипа.
М.Б.