Vesti

SOLISTKINjI BALETA NARODNOG POZORIŠTA TATJANI TATIĆ URUČENA NAGRADA „RADOMIR VUČIĆ"

6 jun 2017

Nagrada "Radomir Vučić", koju Narodno pozorište (NP) dodeljuje mladim, talentovanim baletskim igračima do 28. godine života za ostvarene solističke ili glavne uloge iz svog repertoara, uručena je u utorak 6. juna solistkinji Baleta NP Tatjani Tatić.
Na prigodnoj svečanosti, održanoj posle završetka predstave „Uspavana lepotica" u kojoj je prvi put nastupila u ulozi Princeze Aurore, priznanje joj je uručio proslavljeni srpski koreograf i nekadašnji prvak Baleta NP Vladimir Logunov.
U obrazloženju žirija, ocenjeno je da je Tatjana Tatić odgovornim, požrtvovanim radom i profesionalnim pristupom ostvarila izuzetan napredak tumačeći solističke uloge u celokupnom klasičnom repertoaru.
- Iako veoma mlada, ostvarila je izuzetan napredak u tehničkom smislu, a posebno se izdvojila individualnim izrazom. Posebno izdvajamo nastupe u veoma zahtevnim ulogama: Princeza Florina u baletu "Uspavana lepotica", Svanilda u baletu "Kopelija" i Kitri u baletu "Don Kihot" – naveo je žiri kojim je predsedavao Konstantin Kostjukov, a članovi su bili Mila Dragičević i gospodin Logunov, koji je pročitao obrazloženje.   
Jednoglasna odluka doneta je na sednici održanoj 18. maja.
Nagrada "Radomir Vučić" ustanovljena je 2011. godine, a dosadašnji dobitnici su Jovica Begojev, Miloš Marijan, Bojana Žegarac, Igor Pastor i Teodora Spasić.
U „Uspavanoj lepotici“, izvedenoj 80. put, u ulogama Vile Karabos i Vile Jorgovan debitovale su Ljiljana Velimirov i Jovanka Zarić.
U ovom klasičnom baletskom spektaklu, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, učestvovao je celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Balet Petra Iljiča Čajkovskog „Uspavana lepotica“, u koreografiji i režiji Vladimira Logunova, premijerno je izveden 23. maja 1996. godine.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime Božana Jovanović.
Libreto, prema bajci Šarla Peroa, napisali su Ivan Vsevološki i Marius Petipa.
M.B.