Вести

Сопран Мирјана Матић дебитовала у улози Леоноре, у Вердијевом „Трубадуру“

23 фебруар 2018

Гостујућа солисткиња, сопран Мирјана Матић, наступила је први пут у улози дворске даме Леоноре, у Вердијевом “Трубадуру“ који је у суботу 24. фебруара, под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, изведен на Великој сцени.

Насловну улогу, трубадура Манрика, дочарао је тенор Душан Плазинић, баритон Драгутин Матић био је љубоморни Гроф Луна, мецосопран Драгана дел Монако певала је улогу циганке Ацучене, а бас Иван Томашев капетана грофове војске – Феранда.

Улоге су остварили и Јована Белић (Инес), Дарко Ђорђевић (Руиз), Синиша Радин (Гласник), и Предраг Глигорић (Стари Циганин).

У представи је учествовао Хор и Оркестар Опере Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

Опера "Трубадур" премијерно је изведена 22. новембра 2001. године у режији Иване Драгутиновић Маричић.

Сценографију је урадио Александар Златовић, а костиме Љиљана Орлић.

М.Б.

Биографија

Мирјана Матић је рођена у Ваљеву.

Дипломирала је Општу музичку педагогију на Академији уметности у Новом Саду, а затим је завршила основне и мастер студије соло певања на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Николе Китановског.

Током студија учествовала је на великом броју концерата широм Србије у оквиру пројекта под називом „Пут ка Белканту“ под руководством самосталне, невладине организације „Арс Креатива“, од којих су три концерта у пратњи оркестра „Станисав Бинички“, вођени диригентском палицом Весне Шоуц.

Године 2015. добила је прву награду у двоетапној категорији арија на Међународном такмичењу „Лазар Јовановић“ у Београду.

Током завршне године основних студија, Катедра за соло певање у сарадњи са Центром за лепу уметност „Гварнеријус“ наградила је Мирјану вечерњим концертом.

У новембру 2016. дебитовала је у главној женској улози  ( Павле ) у опери „Сутон“ композитора Стевана Христића у Опери и театру Мадленианум.

Истог месеца добила је прву награду у својој категорији и титулу лауреата Међународног такмичења у Руми коју је додедила трочлана комисија: госпођа Радмила Бакочевић, професор емеритус ФМУ, првакиња Народног позоришта Наташа Јовић Тривић и Оливер Њего, оперски певач и професор на ФИЛУМ-у у Крагујевцу.

У децембру исте године наступа као солиста са студентским оркестром Факултета музичке уметности под диригентском палицом маестра Бојана Суђића.

У јуну 2017. године дебитује у улози Адријане Лекуврер у истоименој опери на сцени Народног позоришта у Београду.

Добитник је награде из Фонда „Бисерке Цвејић“ за постигнут успех на пољу концерата и оперских представа. коју додељује Факултет музичке уметности у Београду.

У октобру 2017. године уписује докторске студије на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Николе Китановског.