Вести

СРДАЧАН АПЛАУЗ НА ОБНОВИ ДОНИЦЕТИЈЕВЕ ОПЕРЕ „ДОН ПАСКВАЛЕ“

17 децембар 2011

После неколико година паузе, „Дон Пасквале“ Гаетана Доницетија поново је уврштен на оперски репертоар Народног позоришта, а обнова, у режији Саше Габрића, одржана је 17. децембра на Великој сцени.

Оркестром је дириговала Зорица Митев Војновић, а улоге су остварили Драгољуб Бајић (Дон Пасквале), Владимир Андрић (Доктор Малатеста), Софија Пижурица (Норина), Дејан Максимовић (Ернесто), Небојша Бабић (Нотар) и Владимир Јовановић (Трубач).
Комична опера “Дон Пасквале” је 64 опера од укупно 66 колико је Доницети  написао у току свог живота. Иако су ликови и ситуације веома типични и често виђени у комедији дел арте, мајсторство и умеће славног италијанског композитора дају овом делу оригиналност и трајност у суровом оперском свету.
“Дон Пасквале” је наслов који публика увек радо слуша и гледа, певачи се такмиче да савладају тешке и захвалне улоге, а режисери упорно покушавају да пронађу нове и оригиналне приступе том неуништивом делу праизведеном 1843. године у Паризу.  
Причу о богатом и уображеном старцу кога на превару ожене како би га научили памети, Габрић је сместио у данашње време, а уображеног старца је претворио у уображеног младића.
На крају представе, која одише једним модерним, разиграним и веома духовитим тоном, публика је солисте, заједно са члановима Оркестра, Хора и Балета, наградила срдачним и бурним аплаузом.  
Сценографију је осмислио Борис Максимовић, костиме је урадила Марина Меденица, а кореографију Исидора Станишић.
Следеће извођење заказано је за 22. децембар.
М.Б.