Вести

Српско народно позориште из Новог Сада гостује са представом „Поетеса - Милица Стојадиновић Српкиња“

30 мај 2024

Српско народно позориште из Новог Сада гостоваће 4. јуна (20:30) на Сцени „Раша Плаовић“ са представом „Поетеса - Милица Стојадиновић Српкиња", по тексту и у режији Виде Огњеновић.

Иако комад говори о животу Милице Стојадиновић, он није реконструкцију њене биографије, већ својеврсна расправа о жени која је по много чему била прва у српском друштву.

„Појава Милице Стојадиновић Српкиње у књижевности занимала ме још од првих школских сазнања. Почела сам опсесивно да се бавим чудном судбином те поетесе. Одмах сам видела драмски набој у том материјалу, али ми је било јасно да не треба да пишем биографску драму. Много више ме занимао њен ништа мање 'драматични' сукоб са самом собом”, каже Вида Огњеновић.

Према њеним речима, представу је замислила као сценску расправу о узроцима њене неснађености. 

„Она је, по свему судећи, жарко желела да све поравна, да свој поетски дар нивелише са обичајима, да не нарушава свој статус удаваче и не занемарује породичне обавезе које је имала као кћер и сестра, да сања, да чезне за љубављу, да помири љубавна осећања и смерност. Но, није ишло. Превише је ту било непознаница за младу девојку. Моју пажњу је највише привукао њен страх од себе, од свог талента, то је било средишно полазиште за моју сценску расправу”, наглашава Вида Огњеновић.

Улоге тумаче Наташа Станишић, Предраг Момчиловић, Гордана Каменаревић, Тамара Станисављев, Миодраг Петровић, Јована Балашевић, Гордана Ђурђевић Димић, Јован Нешковић, Мирослав Фабри, Милован Филиповић, Мило Лекић, Марко Савковић, Пеђа Марјановић, Сања Ристић Крајнов, Вишња Обрадовић и Сања Микитишин.

Костимограф је Јелисавета Татић Чутурило, сценографију су креирали Жељко Пишкорић и Младен Стојановић, музику је компоновао Никола Чутурило, док је Марија Ердељи ауторка фотографија.

Представа, настала у копродукцији Српског народног позоришта и Удружења грађана „Нови Тврђава Театар”, премијерно је изведена 4. децембра 2022. године у Новом Саду.
 

Галерија