Вести

Стриминг Шекспирове комедије „Укроћена горопад“, вечерас (3. мај) у 21,00 на YouTube каналу Народног позоришта у Београду

1 мај 2020

Поштована публико, стриминг Шекспирове комедије „Укроћена горопад“, у режији др Владимира Јевтовића, можете да погледате вечерас (3. мај) у 21,00 на YouTube каналу Народног позоришта у Београду. ПОКРЕНИ

Бројни љубитељи театра, између осталог, памте ову представу, премијерно изведену 14. децембра 1993. године, и по томе што су са њом на Велику сцену први пут крочиле данашње звезде Народног позоришта у Београду - Нела Михаиловић (Kатарина), Наташа Нинковић (Бјанка), Борис Пинговић (Хортенсио) и Небојша Дугалић (Грумио). 

У тој комедији, написаној између 1590. и 1594. године, а која се бави односима између полова, љубави, бракова и интереса, играле су и њихове колеге из класе професора Владимира Јевтовића са Факултета драмских уметности у Београду – Сергеј Трифуновић (Петручио) и Војин Ћетковић (Транио). 

Улоге су остварили и Марко Николић (Батиста), Драган Г. Николић (Лућенцо), Жељко Митровић (Гремио), Предраг Милетић (Биондело), Богдан Михајловић (Вићенцо), Добрила Ћирковић (Удовица) и Растко Тадић (Учитељ). 

Наш угледни критичар Милутин Мишић, у ауторском тексту под називом „Студентски шарм“, објављеном 17. децембра 1993. године у дневном листу „Борба“, истакао је, између осталог, да се овај неуобичајен и, наоко, рискантан потез руководства Драме Народног позоришта у Београду показао, у коначном резултату, као веома занимљив – и за широку публику и за позоришне стручњаке.

„Наиме, одлука да се Велика сцена уступи студентима четврте године глуме да, у сарадњи са члановима куће, поставе један захтеван комад, Шекспирову 'Укроћену горопад', завршила се неподељеним аплаузом премијерног гледалишта… Судећи по оном што су приказали Јевтовићеви студенти, и ова класа обећава низ занимљивих глумачких индивидуалности… оценио је господин Мишић, уз напомену да професор Јевтовић, не само као педагог, већ и редитељ ове представе, „има пуно разлога да буде презадовољан”. 

Архивски снимак који можете да погледате вечерас у 21,00 на YouTube каналу Народног позоришта у Београду, настао је 1996. године, на 50. јубиларном извођењу „Укроћене горопади“.  

Представа је одиграна укупно 115 пута. 
--------------------------------------------------------------------------

Укроћена горопад, Виљем Шекспир / The Taming of the Shrew 

Преводилац: Сима Пандуровић, Живојин Симић 
Редитељ: Владимир Јевтовић
Сценограф: Александар Златовић
Костимограф: Миланка Берберовић
Лектор: Љиљана Мркић Поповић 
Помоћник редитеља: Југ Радивојевић  


Улоге
Катарина: Нела МИХАИЛОВИЋ
Петручио: Сергеј ТРИФУНОВИЋ 
Бјанка: Наташа НИНКОВИЋ 
Лућенцо: Драган НИКОЛИЋ 
Батиста: Марко НИКОЛИЋ  
Гремио: Жељко МИТРОВИЋ 
Хортенсио: Борис ПИНГОВИЋ 
Грумио: Небојша ДУГАЛИЋ  
Транио: Војин ЋЕТКОВИЋ 
Биондело: Предраг МИЛЕТИЋ 
Вићенцо: Богдан  МИХАЈЛОВИЋ 
Удовица: Добрила ЋИРКОВИЋ 
Учитељ: Растко ТАДИЋ 

                                                                        Обавештење за публику 

- Представе које приказујемо путем интернета почињу у 21 час по објављеном репертоару;

- Приказују се искључиво у наведеном термину, без могућности даљег премотавања, враћања или преузимања снимка;

- Репертоар можете наћи на сајту и друштвеним мрежама позоришта, с тим што позориште задржава право измене репертоара, као и могућност репризирања представа.

- Линк за гледање представе ће бити објављен на сајту и друштвеним мрежама позоришта на дан емитовања;

                                                                  Ваше Народно позориште у Београду