Vesti

Striming Šekspirove komedije „Ukroćena goropad“, večeras (3. maj) u 21,00 na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu

1 maj 2020

Poštovana publiko, striming Šekspirove komedije „Ukroćena goropad“, u režiji dr Vladimira Jevtovića, možete da pogledate večeras (3. maj) u 21,00 na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu. POKRENI

Brojni ljubitelji teatra, između ostalog, pamte ovu predstavu, premijerno izvedenu 14. decembra 1993. godine, i po tome što su sa njom na Veliku scenu prvi put kročile današnje zvezde Narodnog pozorišta u Beogradu - Nela Mihailović (Katarina), Nataša Ninković (Bjanka), Boris Pingović (Hortensio) i Nebojša Dugalić (Grumio). 

U toj komediji, napisanoj između 1590. i 1594. godine, a koja se bavi odnosima između polova, ljubavi, brakova i interesa, igrale su i njihove kolege iz klase profesora Vladimira Jevtovića sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu – Sergej Trifunović (Petručio) i Vojin Ćetković (Tranio). 

Uloge su ostvarili i Marko Nikolić (Batista), Dragan G. Nikolić (Lućenco), Željko Mitrović (Gremio), Predrag Miletić (Biondelo), Bogdan Mihajlović (Vićenco), Dobrila Ćirković (Udovica) i Rastko Tadić (Učitelj). 

Naš ugledni kritičar Milutin Mišić, u autorskom tekstu pod nazivom „Studentski šarm“, objavljenom 17. decembra 1993. godine u dnevnom listu „Borba“, istakao je, između ostalog, da se ovaj neuobičajen i, naoko, riskantan potez rukovodstva Drame Narodnog pozorišta u Beogradu pokazao, u konačnom rezultatu, kao veoma zanimljiv – i za široku publiku i za pozorišne stručnjake.

„Naime, odluka da se Velika scena ustupi studentima četvrte godine glume da, u saradnji sa članovima kuće, postave jedan zahtevan komad, Šekspirovu 'Ukroćenu goropad', završila se nepodeljenim aplauzom premijernog gledališta… Sudeći po onom što su prikazali Jevtovićevi studenti, i ova klasa obećava niz zanimljivih glumačkih individualnosti… ocenio je gospodin Mišić, uz napomenu da profesor Jevtović, ne samo kao pedagog, već i reditelj ove predstave, „ima puno razloga da bude prezadovoljan”. 

Arhivski snimak koji možete da pogledate večeras u 21,00 na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu, nastao je 1996. godine, na 50. jubilarnom izvođenju „Ukroćene goropadi“.  

Predstava je odigrana ukupno 115 puta. 
--------------------------------------------------------------------------

Ukroćena goropad, Viljem Šekspir / The Taming of the Shrew 

Prevodilac: Sima Pandurović, Živojin Simić 
Reditelj: Vladimir Jevtović
Scenograf: Aleksandar Zlatović
Kostimograf: Milanka Berberović
Lektor: Ljiljana Mrkić Popović 
Pomoćnik reditelja: Jug Radivojević  


Uloge
Katarina: Nela MIHAILOVIĆ
Petručio: Sergej TRIFUNOVIĆ 
Bjanka: Nataša NINKOVIĆ 
Lućenco: Dragan NIKOLIĆ 
Batista: Marko NIKOLIĆ  
Gremio: Željko MITROVIĆ 
Hortensio: Boris PINGOVIĆ 
Grumio: Nebojša DUGALIĆ  
Tranio: Vojin ĆETKOVIĆ 
Biondelo: Predrag MILETIĆ 
Vićenco: Bogdan  MIHAJLOVIĆ 
Udovica: Dobrila ĆIRKOVIĆ 
Učitelj: Rastko TADIĆ 

                                                                        Obaveštenje za publiku 

- Predstave koje prikazujemo putem interneta počinju u 21 čas po objavljenom repertoaru;

- Prikazuju se isključivo u navedenom terminu, bez mogućnosti daljeg premotavanja, vraćanja ili preuzimanja snimka;

- Repertoar možete naći na sajtu i društvenim mrežama pozorišta, s tim što pozorište zadržava pravo izmene repertoara, kao i mogućnost repriziranja predstava.

- Link za gledanje predstave će biti objavljen na sajtu i društvenim mrežama pozorišta na dan emitovanja;

                                                                  Vaše Narodno pozorište u Beogradu