Вести

СУЗАНА ШУВАКОВИЋ САВИЋ ПРЕМИЈЕРНО НАСТУПИЛА КАО ТОСКА У ИСТОИМЕНОЈ ПУЧИНИЈЕВОЈ ОПЕРИ

5 април 2014

Опера Ђакома Пучинија "Тоска", у режији госта из Скопља Дејана Прошева, под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, изведена је у суботу 5. априла на Великој сцени, а у насловној улози премијерно је наступила првакиња Опере Сузана Шуваковић Савић.
У овој музичкој драми у три чина, први пут су певали и Јанко Синадиновић (Каварадоси), Миодраг. Д. Јовановић (Скарпија), Михаило Шљивић (Црквењак/ Тамничар), Данило Стошић (Сполета) и Јована Белић (Пастир).
У подели су били и Вук Матић (Анђелоти) и Александар Пантелић (Шароне).
Класична поставка овог ремек-дела оперске уметности, верна најоригиналнијем изворном облику Пучињеве партитуре, снажно је деловала на публику која на крају представе није штедела дланове да дуготрајним и бурним аплаузом награди комплетну уметничку екипу, а посебно Сузану Шуваковић Савић и Јанка Синадиновића.
Радња опере, која представља место сталног преплитања политичких и љубавних интрига, дешава се у Риму јуна 1800. године, у време Наполеоновог пробоја у Италију и претње преотимања тог града од тадашњег Напуљског краљевства.
Главни јунаци приче, настале по либрету Луиђија Илике и Ђузепеа Ђакозе, а на основу истоимене драме Викторијена Сардуа, су страствена и импулсивна дива Флорија Тоска, романтични, слободољубиви и заљубљени сликар Марио Каварадоси и властољубиви и бескрупулозни шеф полиције Барон Скарпија.
У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, као и чланови Дечијег хора "Хориславци".
У ауторској екипи су Ђорђе Станковић (асистент диригента), Ана Григоровић (асистент редитеља), Мираш Вуксановић (сценограф), Јасна Сарамандић (асистент сценографа) и Катарина Грчић (костимограф), Ружица Ристић (асистент костимографа) и Петар Антоновић (видео продукција).
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ