Vesti

SUZANA ŠUVAKOVIĆ SAVIĆ PREMIJERNO NASTUPILA KAO TOSKA U ISTOIMENOJ PUČINIJEVOJ OPERI

5 april 2014

Opera Đakoma Pučinija "Toska", u režiji gosta iz Skoplja Dejana Proševa, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, izvedena je u subotu 5. aprila na Velikoj sceni, a u naslovnoj ulozi premijerno je nastupila prvakinja Opere Suzana Šuvaković Savić.
U ovoj muzičkoj drami u tri čina, prvi put su pevali i Janko Sinadinović (Kavaradosi), Miodrag. D. Jovanović (Skarpija), Mihailo Šljivić (Crkvenjak/ Tamničar), Danilo Stošić (Spoleta) i Jovana Belić (Pastir).
U podeli su bili i Vuk Matić (Anđeloti) i Aleksandar Pantelić (Šarone).
Klasična postavka ovog remek-dela operske umetnosti, verna najoriginalnijem izvornom obliku Pučinjeve partiture, snažno je delovala na publiku koja na kraju predstave nije štedela dlanove da dugotrajnim i burnim aplauzom nagradi kompletnu umetničku ekipu, a posebno Suzanu Šuvaković Savić i Janka Sinadinovića.
Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva.
Glavni junaci priče, nastale po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua, su strastvena i impulsivna diva Florija Toska, romantični, slobodoljubivi i zaljubljeni slikar Mario Kavaradosi i vlastoljubivi i beskrupulozni šef policije Baron Skarpija.
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečijeg hora "Horislavci".
U autorskoj ekipi su Đorđe Stanković (asistent dirigenta), Ana Grigorović (asistent reditelja), Miraš Vuksanović (scenograf), Jasna Saramandić (asistent scenografa) i Katarina Grčić (kostimograf), Ružica Ristić (asistent kostimografa) i Petar Antonović (video produkcija).
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE