Вести

Свечана академија поводом Међународног дана Рома, у организацији удружења „Ромаг“, 8. априла (18,00) на Сцени „Раша Плаовић“

6 април 2021

Поводом Међународног дана Рома и 50. година од одржавања Првог светског конгреса Рома, 8. априла 2021. године, са почетком у 18 часова, на Сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду, одржаће се Свечана академија под називом „Роми који су учинили свет бољим местом“. 

Овај догађај организован је уз подршку Министарства културе и информисања, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, пројекта Интеграција Рома Савета за регионалну сарадњу, Поверенице за заштиту равноправности, Ромског националног савета, удружења Ромаг, Народног позоришта у Београду, те пројекта ПроДајлог.

Након кратког церемонијалног дела програма, уследиће наративно-музички перформанс током којег ће наступити госпођа Наташа Тасић Кнежевић, солисткиња опере Српског народног позоришта, господин Гаврило Рабреновић, оперски уметник Народног позоришта у Београду, господин Бранко Тадић и Етно група, господин Саша Кнежевић, пијаниста и оперска дива Јадранка Јовановић. 

Догађај ће бити преношен уживо, на Фејсбук страници Roma Integration  2020.

Први светски конгрес Рома, одржан је у Лондону 1971. године и посебно је важан јер је то било први пут да су се радне групе бавиле одређеним ромским питањима, као што су језик, култура, образовање, социјални статус, али и ратни злочини почињени над Ромима. Такође, по први пут, Роми су добили своја обележја – заставу и химну.

Са популацијом од око 12 милиона, Роми су највећа национална мањина у Европи. Иако још увек често на маргини друштва, суочени са свакодневном дискриминацијом, стереотипима и борбом за основна људска права, Роми су кроз историју под тешким условима давали свој допринос светској политици, култури и уметности, те овом свечаном академијом славимо све Роме који су овај свет учинили бољим местом.