Svečana akademija povodom Međunarodnog dana Roma, u organizaciji udruženja „Romag“, 8. aprila (18,00) na Sceni „Raša Plaović“

6 april 2021

Povodom Međunarodnog dana Roma i 50. godina od održavanja Prvog svetskog kongresa Roma, 8. aprila 2021. godine, sa početkom u 18 časova, na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, održaće se Svečana akademija pod nazivom „Romi koji su učinili svet boljim mestom“. 

Ovaj događaj organizovan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, projekta Integracija Roma Saveta za regionalnu saradnju, Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Romskog nacionalnog saveta, udruženja Romag, Narodnog pozorišta u Beogradu, te projekta ProDajlog.

Nakon kratkog ceremonijalnog dela programa, uslediće narativno-muzički performans tokom kojeg će nastupiti gospođa Nataša Tasić Knežević, solistkinja opere Srpskog narodnog pozorišta, gospodin Gavrilo Rabrenović, operski umetnik Narodnog pozorišta u Beogradu, gospodin Branko Tadić i Etno grupa, gospodin Saša Knežević, pijanista i operska diva Jadranka Jovanović. 

Događaj će biti prenošen uživo, na Fejsbuk stranici Roma Integration  2020.

Prvi svetski kongres Roma, održan je u Londonu 1971. godine i posebno je važan jer je to bilo prvi put da su se radne grupe bavile određenim romskim pitanjima, kao što su jezik, kultura, obrazovanje, socijalni status, ali i ratni zločini počinjeni nad Romima. Takođe, po prvi put, Romi su dobili svoja obeležja – zastavu i himnu.

Sa populacijom od oko 12 miliona, Romi su najveća nacionalna manjina u Evropi. Iako još uvek često na margini društva, suočeni sa svakodnevnom diskriminacijom, stereotipima i borbom za osnovna ljudska prava, Romi su kroz istoriju pod teškim uslovima davali svoj doprinos svetskoj politici, kulturi i umetnosti, te ovom svečanom akademijom slavimo sve Rome koji su ovaj svet učinili boljim mestom.