ТЕНОР НИКОЛА КИТАНОВСКИ ПРОСЛАВИО 25. ГОДИНА ОПЕРСКЕ КАРИЈЕРЕ

25 јун 2016

Две и по деценије оперске каријере, тенор Никола Китановски обележио је 18. јуна улогом Отела у истоименој Вердијевој опери, а у знаку његовог јубилеја били су и Леонкавалови „Пајаци” који су 25. јуна на Великој сцени изведени са "Кавалеријом Рустиканом" Пјетра Маскањија.
У „Пајацима“, у чијем прологу је  дат прави манифест веризма, а радња је инспирисана истинитом причом, чији је сведок композитор био још као дете, Китановски се представио улогом Канија.
Под диригентском управом госта из Бугарске Најдена Тодорова, наступили су и Дуња Симић к. г. (Неда), Карлос Алмагер к. г. (Тонио), Владимир Андрић (Силвио), Љубомир Поповић (Пепе), Павле Жарков и Ранко Јовић (Сељаци).
У представи је учествовао Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, као и Дечији хор "Хориславци".
Улоге у "Кавалерији рустикани" остварили су Ана Рупчић (Сантуца), Александар Дојковић (Туриду), Александар Стаматовић (Алфио), Дубравка Филиповић (Мама Лучија) и Љубица Вранеш (Лола).
"Кавалерија Рустикана" праизведена 1895. године, а  чија се радња одвија у селу на Сицилији, крајем 19. века, донела је „праву” и ”уверљиву“ -  истиниту причу из народа, о сицилијанским сељацима и тако утрла пут новом правцу у оперском стваралаштву под називом веризам.
У представи је, такође, учествовао Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.
Недељу дана раније, 18. јуна, Китановски је певао улогу заповедника млетачке војске - Отела, насловног јунака истоименог Вердијевог ремек-дела.
У тој опери, чије су главне карактеристике драмска експресија, изванредна карактеризација ликова, савршена оркестрација, богат и разноврстан језик и лепота мелодике, под диригентском управом Дејана Савића наступили су и Јасмина Трумбеташ Петровић (Дездемона), Карлос Алмагер к. г. (Јаго), Љубица Вранеш (Емилија), Љубомир Поповић (Касио), Слободан Живковић (Родриго), Свето Кастратовић (Лодовико), Павле Жарков (Монтано) и Предраг Глигорић (Гласник).
У представи је учествовао Оркестар и Хор Опере Народног позоришта.
Китановски је рођен у Скопљу (Македонија), где је завршио ниже и средње музичко образовање на одсеку за клавир, а затим соло певање на Факултету музичке уметности у Београду дипломирао је и магистрирао у класи примадоне Бисерке Цвејић.
Каријеру је започео 1987. када је као солиста учествовао у извођењу бројних вокално-иструменталних дела, солистичких и мешовитих концерата.
Остварио је сарадњу са Београдском и Македонском филхармонијом, Симфонијским орекстром РТС-а, наступао у уготово сивим већим центрима бивше Југославије.
Након освојене прве награде на Интеранционалном конкурсу за соло певаче "Катја Ричарели" 1991. у Мантови (Италија), наставио је своје двогодишње усавршавање као стипендиста на "Academia Lirica Mantovana" у Мантови, у оперском студију чувеног режисера Франка Зефирелија, а затим 1992. на истој академији у оперском студију режисера Антонија Календе.
Као гост сопрана Катје Ричарели наступио је на великом броју концерата у Италији и Фрнацуској, касније је био и њен партнер на сцени у оперским представама, а више пута и био позван да учествује у оперским пројектима наведених режисера.
У Народном позоришту дебитовао је у сезони 1990/1991 у операма "Лучија од Ламермура", "Мадам Батерфлај", "Евгеније Оњегин".
Поред обавеза у иностранству континуирано сарађује са Народним позориштем готово двадесет сезона, где је у статусу сталног госта отпевао више улога првог тенорског фаха у различитим оперским насловима и више од 250 представа.
Добитник је годишње Награде Народног позоришта за улогу Мауриција у опери "Адријана Лекуврер" Франческа Чилее 1995. Године.
Његова међународна каријера почела је 1992. када је постао члан-солиста "Badishe Staats Theater" у Немачкој, да би од следеће године убедљиво, успешно са лакоћом доносио улоге најзахтевнијег драмског фаха.
М.Б.