Vesti

TENOR NIKOLA KITANOVSKI PROSLAVIO 25. GODINA OPERSKE KARIJERE

25 jun 2016

Dve i po decenije operske karijere, tenor Nikola Kitanovski obeležio je 18. juna ulogom Otela u istoimenoj Verdijevoj operi, a u znaku njegovog jubileja bili su i Leonkavalovi „Pajaci” koji su 25. juna na Velikoj sceni izvedeni sa "Kavalerijom Rustikanom" Pjetra Maskanjija.
U „Pajacima“, u čijem prologu je  dat pravi manifest verizma, a radnja je inspirisana istinitom pričom, čiji je svedok kompozitor bio još kao dete, Kitanovski se predstavio ulogom Kanija.
Pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Najdena Todorova, nastupili su i Dunja Simić k. g. (Neda), Karlos Almager k. g. (Tonio), Vladimir Andrić (Silvio), Ljubomir Popović (Pepe), Pavle Žarkov i Ranko Jović (Seljaci).
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, kao i Dečiji hor "Horislavci".
Uloge u "Kavaleriji rustikani" ostvarili su Ana Rupčić (Santuca), Aleksandar Dojković (Turidu), Aleksandar Stamatović (Alfio), Dubravka Filipović (Mama Lučija) i Ljubica Vraneš (Lola).
"Kavalerija Rustikana" praizvedena 1895. godine, a  čija se radnja odvija u selu na Siciliji, krajem 19. veka, donela je „pravu” i ”uverljivu“ -  istinitu priču iz naroda, o sicilijanskim seljacima i tako utrla put novom pravcu u operskom stvaralaštvu pod nazivom verizam.
U predstavi je, takođe, učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Nedelju dana ranije, 18. juna, Kitanovski je pevao ulogu zapovednika mletačke vojske - Otela, naslovnog junaka istoimenog Verdijevog remek-dela.
U toj operi, čije su glavne karakteristike dramska ekspresija, izvanredna karakterizacija likova, savršena orkestracija, bogat i raznovrstan jezik i lepota melodike, pod dirigentskom upravom Dejana Savića nastupili su i Jasmina Trumbetaš Petrović (Dezdemona), Karlos Almager k. g. (Jago), Ljubica Vraneš (Emilija), Ljubomir Popović (Kasio), Slobodan Živković (Rodrigo), Sveto Kastratović (Lodoviko), Pavle Žarkov (Montano) i Predrag Gligorić (Glasnik).
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta.
Kitanovski je rođen u Skoplju (Makedonija), gde je završio niže i srednje muzičko obrazovanje na odseku za klavir, a zatim solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirao je i magistrirao u klasi primadone Biserke Cvejić.
Karijeru je započeo 1987. kada je kao solista učestvovao u izvođenju brojnih vokalno-istrumentalnih dela, solističkih i mešovitih koncerata.
Ostvario je saradnju sa Beogradskom i Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim orekstrom RTS-a, nastupao u ugotovo sivim većim centrima bivše Jugoslavije.
Nakon osvojene prve nagrade na Interancionalnom konkursu za solo pevače "Katja Ričareli" 1991. u Mantovi (Italija), nastavio je svoje dvogodišnje usavršavanje kao stipendista na "Academia Lirica Mantovana" u Mantovi, u operskom studiju čuvenog režisera Franka Zefirelija, a zatim 1992. na istoj akademiji u operskom studiju režisera Antonija Kalende.
Kao gost soprana Katje Ričareli nastupio je na velikom broju koncerata u Italiji i Frnacuskoj, kasnije je bio i njen partner na sceni u operskim predstavama, a više puta i bio pozvan da učestvuje u operskim projektima navedenih režisera.
U Narodnom pozorištu debitovao je u sezoni 1990/1991 u operama "Lučija od Lamermura", "Madam Baterflaj", "Evgenije Onjegin".
Pored obaveza u inostranstvu kontinuirano sarađuje sa Narodnim pozorištem gotovo dvadeset sezona, gde je u statusu stalnog gosta otpevao više uloga prvog tenorskog faha u različitim operskim naslovima i više od 250 predstava.
Dobitnik je godišnje Nagrade Narodnog pozorišta za ulogu Mauricija u operi "Adrijana Lekuvrer" Frančeska Čilee 1995. Godine.
Njegova međunarodna karijera počela je 1992. kada je postao član-solista "Badishe Staats Theater" u Nemačkoj, da bi od sledeće godine ubedljivo, uspešno sa lakoćom donosio uloge najzahtevnijeg dramskog faha.
M.B.