Vesti

PROSLAVA 25. GODINA OPERSKE KARIJERE TENORA NIKOLE KITANOVSKOG 18. I 25. JUNA

14 jun 2016

Ulogama Otela, u istoimenoj Verdijevoj operi, 18. juna i Kanija u Leonkavalovim "Pajacima" (25.06.) dugogodišnji saradnik Opere Narodnog pozorišta u Beogradu - tenor Nikola Kitanovski proslaviće 25. godina operske karijere.  
U „Otelu“, čije su glavne karakteristike dramska ekspresija, izvanredna karakterizacija likova, savršena orkestracija, bogat i raznovrstan jezik i lepota melodike, pod dirigentskom upravom Dejana Savića nastupiće i Jasmina Trumbetaš Petrović (Dezdemona), Karlos Almager k. g. (Jago), Ljubica Vraneš (Emilija), Ljubomir Popović (Kasio), Slobodan Živković (Rodrigo), Sveto Kastratović (Lodoviko), Pavle Žarkov (Montano) i Predrag Gligorić (Glasnik).
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta.
Scenografiju je uradila Nevenka Vidak, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.
Asistenti dirigenta su Stefan Zekić i Đorđe Stanković, a pomoćnik reditelja Ana Grigorović.
Nedelju dana kasnije, takođe na Velikoj sceni u 19 časova, pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Najdena Todorova biće izvedene opere "Kavalerija Rustikana" Pjetra Maskanjija i "Pajaci" Ruđera Leonkavala.
U podeli za "Kavaleriju rustikanu" su Ana Rupčić (Santuca), Aleksandar Dojković (Turidu), Aleksandar Stamatović (Alfio), Dubravka Filipović (Mama Lučija) i Ljubica Vraneš (Lola).
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
"Kavalerija Rustikana" praizvedena 1895. godine, a  čija se radnja odvija u selu na Siciliji, krajem 19. veka, donela je „pravu” i ”uverljivu“ -  istinitu priču iz naroda, o sicilijanskim seljacima i tako utrla put novom pravcu u operskom stvaralaštvu pod nazivom verizam.
U „Pajacima“, u čijem prologu je  dat pravi manifest verizma, a radnja je inspirisana istinitom pričom, čiji je svedok kompozitor bio još kao dete, osim Kitanovskog, nastupiće i Dunja Simić k. g. (Neda), Karlos Almager k. g. (Tonio), Vladimir Andrić (Silvio), Ljubomir Popović (Pepe), Pavle Žarkov i Ranko Jović (Seljaci).
U predstavi, takođe, učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, kao i Dečiji hor "Horislavci".
- Ne bih želeo da zvučim patetično, ili poltronski, ali moram da izdvojim svoje dvadesetogodišnje prisustvo u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu. Tu sam počeo karijeru, stasavao i razvijao se kao pevač, jer mi je Pozorište to omogućilo. U statusu stalnog gosta sam u jednom periodu pevao čak više od 25 predstava godišnje - izjavio je, nedavno, u intervjuu za "Pozorišne novine", ovaj priznati umetnik koji je završio Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Biserke Cvejić.
M.B.