ТРИ ПРОСТОРИЈЕ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ ДОБИЛЕ НАЗИВЕ ПО НЕКАДАШЊИМ ЧЛАНОВИМА

22 новембар 2013

Одлуком в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејана Савића, од 22. новембра три просторије у згради добиле су називе по некадашњим члановима Куће који су својим радом оставили неизбрисив траг.

Сала за оркестар добила је назив Оркестарска сала "Душан Миладиновић", у знак сећања на тог диригента међународног угледа, композитора и професора Музичке академије у Београду, као и дугогодишњег диригента и директора Опере Народног позоришта у Београду.
Миладиновић (1924 - 2007.) је био уметник изузетне музичке меморије, лаког и сигурног диригентског геста, а његова гостовања широм света, пре свега као музичког педагога а потом као диригента, веома су допринела поштовању наше музичке културе, посебно српске духовне музике.
Студио за дизајн светла зваће се по недавно преминулом Лазару Стреоском (1964 - 2013.) који је био оснивач тог студија при Народном позоришту и први дизајнер светла.
Хорска сала убудуће ће носити назив "Милан Бајшански" у знак сећања на овог значајног хорског ствараоца, композитора и уметника који је више од три деценије био на челу Хора Опере Народног позоришта у Београду.
Бајшански (1903 – 1980.), који је највећи део свог уметничког рада посветио хорском дириговању, како у аматерским тако и професионалним ансамблима, бавио се и компоновањем вокалних дела у народном духу, а писао је и музичку критику.
М.Б.