Vesti

TRI PROSTORIJE U NARODNOM POZORIŠTU DOBILE NAZIVE PO NEKADAŠNjIM ČLANOVIMA

22 novembar 2013

Odlukom v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejana Savića, od 22. novembra tri prostorije u zgradi dobile su nazive po nekadašnjim članovima Kuće koji su svojim radom ostavili neizbrisiv trag.

Sala za orkestar dobila je naziv Orkestarska sala "Dušan Miladinović", u znak sećanja na tog dirigenta međunarodnog ugleda, kompozitora i profesora Muzičke akademije u Beogradu, kao i dugogodišnjeg dirigenta i direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Miladinović (1924 - 2007.) je bio umetnik izuzetne muzičke memorije, lakog i sigurnog dirigentskog gesta, a njegova gostovanja širom sveta, pre svega kao muzičkog pedagoga a potom kao dirigenta, veoma su doprinela poštovanju naše muzičke kulture, posebno srpske duhovne muzike.
Studio za dizajn svetla zvaće se po nedavno preminulom Lazaru Streoskom (1964 - 2013.) koji je bio osnivač tog studija pri Narodnom pozorištu i prvi dizajner svetla.
Horska sala ubuduće će nositi naziv "Milan Bajšanski" u znak sećanja na ovog značajnog horskog stvaraoca, kompozitora i umetnika koji je više od tri decenije bio na čelu Hora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Bajšanski (1903 – 1980.), koji je najveći deo svog umetničkog rada posvetio horskom dirigovanju, kako u amaterskim tako i profesionalnim ansamblima, bavio se i komponovanjem vokalnih dela u narodnom duhu, a pisao je i muzičku kritiku.
M.B.