Вести

У Бањалуци потписан Протокол о сарадњи са Народним позориштем Републике Српске

9 фебруар 2022

В. д. управника Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић и в. д. управника Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић, потписали су 9. фебруара, у том театру у Бањалуци, Протокол о сарадњи.

Потписани Протокол тиче се унапређивања сарадње ради развоја професионалних и уметничких делатности обе институције, што између осталог подразумева размену представа са постојећих репертоара, заједничку продукцију позоришних комада, заједничке наступе на фестивалима, размену театролошке грађе, као и другe видовe сарадње.

На прес-конференцији, организованој, поводом тог догађаја, в. д. уметничког директора НПРС Александар Стојковић истакао је да је „Народно позориште у Београду и у бившој Југославији била једна од најзначајнијих и највећих позоришних кућа“. 

„Када је српска позоришна култура у питању, то је највећа позоришна установа и можемо се похвалити да, откако Народно позориште Републике Српске постоји под овим називом, а и раније, били јако благонаклони. Имали смо одличну сарадњу и то се наставило у протеклих годину дана доласком новог управника, нашег великог пријатеља Светислава Гонцића. Заиста смо наишли на пуну подршку и гостовања“, казао је Стојковић.

В. д. управника Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић казао је да је веома радостан што представља тај театар, као и да му је драго што има прилику да поново буде у Бањалуци, у овом позоришту у коме је имао прилике да игра. 

„Врло добро познајем ансамбл овог позоришта и пратим његов рад. Имате веома добру структуру ансамбла и зато мислим да ће наша сарадња ове године, за почетак са ова два гостовања, бити још квалитетнија, и надам се да ћемо ту сарадњу продубити и кроз заједничке активности које подразумевају, наравно, рад на неком заједничком пројекту. Као национални театар упућени смо на класику, али и на модерну класику. Упућени смо на наше писце, који не морају бити нужно из драмске литературе, него и писце које, уз сарадњу са драматурзима, можемо представити у драмском облику. Надам се да ћемо и ту имати идеја за сарадњу, која подразумева и размену искустава и на теоријском плану и по другим основама. Мислим да је ово заједнички значајан тренутак да те везе продубимо, учврстимо. Започели смо XXI век и ако не знамо где идемо, јер будућност је увек неизвесна и добро је што је тако, то значи да је креативна, иначе би била чисто администрирање, али бар знамо где смо били. Треба неговати корене и треба подржавати оно због чега су овакви национални театри и настајали. Мислим да ћемо тако направити добру сарадњу и наш је задатак да се потрудимо да буде што боља“, рекао је Светислав Гонцић.

Народно позориште гостоваће вечерас (9. фебруар) у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци Нушићевом комедијом „Ожалошћена породица“ у режији Јагоша Марковића, а дан касније, 10. фебруара, биће изведен савремени балет „Седам смртних грехова“ у кореографији Игора Пастора. 

Директорка Драме Народног позоришта Молина Удовички Фотез нагласила је да верује да ће публика Народног позоришта Републике Српске уживати у представи „Ожалошћена породица“и да ће ансамбл Драме оправдати указано поверење.

„Ми долазимо са ансамблом врло познатих глумаца који су направили фантастичне улоге у овој представи са увек вољеним Нушићем. Волела бих да нека ваша представа буде ускоро на сцени нашег позоришта јер мислим да је та размена путем уметности оно што нас највише повезује и где ће и публика да има прави доживљај и да можемо да идемо даље у сарадњи, да је продубимо. Нисмо далеко и чини ми се да имамо исте погледе на уметност, а то је оно што највише и најлепше повезује. Радујем се вечерашњем извођењу, ту су: Нела Михаиловић, Небојша Дугалић, Радмила Живковић, Саша Торлаковић, наш гост из Сомбора, Душан Матејић, Александар Срећковић Кубура, специјални гост Даница Максимовић, Вања Ејдус, тако да мислим да ће ово бити леп доживљај и да ће се памтити“.

Дијана Грбић, в. д. управника Народног позоришта Републике Српске, захвалила је свом колеги из Народног позоришта у Београду на брзом реаговању на позив за сарадњу.

„Сарадња између Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта у Београду постоји већ дуго, али смо желели да је озваничимо кроз један писани документ, где смо тачно прецизирали правце те сарадње. Осим размене програма, глумаца, рада на копродукцијама у наредном периоду о којима ћете имати прилику да чујете када за то дође време, значајна нам је размена искустава људи који раде у техничком делу, који ми врло често заборављамо, а који такође чине ткиво позоришта. Пронашли смо много додирних тачака и у разговорима и надам се да ће се то заиста и остварити, будући да од децембра, када је то било најављено, већ у фебруару реализујемо први корак. Хвала им на две представе с којима долазе. Осим драмске представе, која је ближа нашој публици, ту је и балетска представа која бањалучкој публици није тако често доступна, а ради се о изузетно квалитетној представи, тако да мислим да ће ове две представе бити мали празник културе, о чему говори и чињеница да смо тако брзо распродали улазнице“, изјавила је Дијана Грбић.

На крају прес-конференције, изразила је своје жаљење због малог капацитета условљеног ограничењима услед пандемије корона вируса, али и изразила наду да долази боље време које ће донети више прилика за сусрете.
 

Галерија