Вести

У Бизеовој опери „Кармен“, изведеној 49. пут, гостовало четворо солиста Националне опере и балета из Тиране

15 децембар 2018

Четворо солиста Националне опере и балета из Тиране наступило је 15. децембра у опери Жоржа Бизеа „Кармен“ која је под диригентском управом Ане Зоране Брајовић изведена на Великој сцени.

Насловну јунакињу, оперску „femme fatale“, којој је највећа светиња слобода, а тек онда љубав, дочарала је мецосопран Викена Каменица, улогу Микаеле, девојке са села певала је сопран Рениса Лацка, војник Дон Хозе био је тенор Армалдо Клогјери, а тореадор Ексамиљо баритон Арманд Ликај.

У овом оперском ремек-делу, у чијем средишту је прича о фаталној Циганчици Кармен, симболу сензуалне, страствене, независне жене чија љубав према слободи опстаје и пред лицем смрти, а које је настало по новели Проспера Меримеа, улоге су остварили и Вук Матић (Зунига), Иванка Раковић Крстоношић (Фраскита), Жељка Здјелар (Мерцедес), Дарко Ђорђевић (Ремандадо), Марко Пантелић (Данкаиро) и Мирослав Марковски (Моралес).

Као солисти балета наступили су Душанка Каличанин и Никола Бјанко.

У представи су учествовали Оркестар, Хор и ансамбл Балета Народног позоришта у Београду, као и Дечији хор "Хориславци".

Опера у четири чина "Кармен", у режији Небојше Брадића, имала је три равноправне премијере - 24. и 25. марта и 7. априла 2012. године, а ово је било 49. извођење.

Брадић је изместио радњу у време грађанског рата у Шпанији, а посебна атмосфера добила се ангажовањем дела ансамбла Балета, коришћењем неких традиционалних борби које се увек везују за “Кармен”, као и убацивањем елемената фламенко музике.

Феноменална Бизеова партитура, међуљудски односи, љубав, страст, смрт... то је нешто што је у овом делу увек актуелно без обзира где и када се дешава и због тога је “Кармен” једна од најпопуларнијих опера свих времена.

Сценографију је креирао Герослав Зарић, костиме је урадила Катарина Грчић Николић, а кореографију Емилија Јовановић.

Албански уметници гостовали су у оквиру Протокола о сарадњи који су Народно позориште у Београду и Национална опера и балет из Тиране потписали 6. јуна ове у Министарству културе и информисања Републике Србије.

На пријему организованом у њихову част, а којем је присуствовао и амбасадор Албаније у Београду Иљир Бочка, дочекале су их управница Народног позоришта Ивана Вујић и директорка Опере Јасмина Трумбеташ Петровић.  
М.Б.