Vesti

U Bizeovoj operi „Karmen“, izvedenoj 49. put, gostovalo četvoro solista Nacionalne opere i baleta iz Tirane

15 decembar 2018

Četvoro solista Nacionalne opere i baleta iz Tirane nastupilo je 15. decembra u operi Žorža Bizea „Karmen“ koja je pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović izvedena na Velikoj sceni.

Naslovnu junakinju, opersku „femme fatale“, kojoj je najveća svetinja sloboda, a tek onda ljubav, dočarala je mecosopran Vikena Kamenica, ulogu Mikaele, devojke sa sela pevala je sopran Renisa Lacka, vojnik Don Hoze bio je tenor Armaldo Klogjeri, a toreador Eksamiljo bariton Armand Likaj.

U ovom operskom remek-delu, u čijem središtu je priča o fatalnoj Cigančici Karmen, simbolu senzualne, strastvene, nezavisne žene čija ljubav prema slobodi opstaje i pred licem smrti, a koje je nastalo po noveli Prospera Merimea, uloge su ostvarili i Vuk Matić (Zuniga), Ivanka Raković Krstonošić (Fraskita), Željka Zdjelar (Mercedes), Darko Đorđević (Remandado), Marko Pantelić (Dankairo) i Miroslav Markovski (Morales).

Kao solisti baleta nastupili su Dušanka Kaličanin i Nikola Bjanko.

U predstavi su učestvovali Orkestar, Hor i ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Dečiji hor "Horislavci".

Opera u četiri čina "Karmen", u režiji Nebojše Bradića, imala je tri ravnopravne premijere - 24. i 25. marta i 7. aprila 2012. godine, a ovo je bilo 49. izvođenje.

Bradić je izmestio radnju u vreme građanskog rata u Španiji, a posebna atmosfera dobila se angažovanjem dela ansambla Baleta, korišćenjem nekih tradicionalnih borbi koje se uvek vezuju za “Karmen”, kao i ubacivanjem elemenata flamenko muzike.

Fenomenalna Bizeova partitura, međuljudski odnosi, ljubav, strast, smrt... to je nešto što je u ovom delu uvek aktuelno bez obzira gde i kada se dešava i zbog toga je “Karmen” jedna od najpopularnijih opera svih vremena.

Scenografiju je kreirao Geroslav Zarić, kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Emilija Jovanović.

Albanski umetnici gostovali su u okviru Protokola o saradnji koji su Narodno pozorište u Beogradu i Nacionalna opera i balet iz Tirane potpisali 6. juna ove u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

Na prijemu organizovanom u njihovu čast, a kojem je prisustvovao i ambasador Albanije u Beogradu Iljir Bočka, dočekale su ih upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić i direktorka Opere Jasmina Trumbetaš Petrović.  
M.B.