Vesti

SOPRAN TUGBA DEKAK (TURSKA) U ULOZI MIKAELE, GOSTOVALA U BIZEOVOJ OPERI „KARMEN“

26 oktobar 2016

Turska umetnica, sopran Tugba Dekak, članica Državne opere u Ankari, gostovala je u ulozi Mikaele u Bizeovoj „Karmen“ koja je pod dirigentskom upravom Zorice Mitev Vojnović izvedena u sredu 26. oktobra na Velikoj sceni.
Naslovnu rolu pevala je mecosopran Aleksandra Angelov, a u ulozi Don Hozea nastupio je tenor Dejan Maksimović.
Uloge su ostvarili i Aleksandar Stamatović (Eskamiljo), Ivanka Raković Krstonošić (Fraskita), Ljubica Vraneš (Mercedes), Danilo Stošić (Remandado), Vuk Matić (Zuniga), Pavle Žarkov (Dankairo) i Vuk Zekić (Morales).
Kao solisti baleta nastupili su Dušanka Đorđević i Nikola Bjanko.
U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Dečiji hor "Horislavci".
Opera u četiri čina "Karmen", u režiji Nebojše Bradića, imala je tri ravnopravne premijere - 24. i 25. marta i 7. aprila 2012. godine.
Scenografiju je kreirao Geroslav Zarić, kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Emilija Jovanović.
Bradić je izmestio radnju u vreme građanskog rata u Španiji, a posebna atmosfera dobila se angažovanjem dela ansambla Baleta, korišćenjem nekih tradicionalnih borbi koje se uvek vezuju za “Karmen”, kao i ubacivanjem elemenata flamenko muzike.
Opera je izvedena povodom Dana Republike Turske, u saradnji sa Institutom "Yunus Emre".
M.B.

TUGBA DEKAK

Rođena je 1982. godine. Upisala se na Konzervatorijum Univerziteta u Ankari 2002. Diplomirala je 2006, kao najbolja u klasi, a tokom studija je sarađivala sa Ojlun Davran Erdaj. Iste godine je počela da radi u Državnom operskom i baletskom teatru u Ankari. Tokom 2007. je pohađala master klas u Rimskoj operi kod dirigenta Maura Trombete i učestvovala je na koncertima.
Primljena na jednogodišnji angažman u Operskom studiju u prestižnoj Muzičkoj akademiji „Santa Čečilija“ u Rimu 2009. Radila je sa pedagozima poput Renate Skoto (vokalna interpretacija), Ane Vandi (vokalna tehnika) i Ćezara Skartona (gluma, scenski pokret i dikcija italijanskog jezika). Nastupala je u ulozi Grofice od Folvila u operi Đ. Rosinija Putovanje u Rems.
Tokom 2015. je bila angažovana u Operi u Rinu, Francuska.
I dalje radi u Državnom operskom i baletskom teatru u Ankari.

Repertoar:

Leonora (Trubadur, Verdi)
Mimi (Boemi, Pučini)
Mikaela (Karmen, Bize)
Donja Elvira (Don Đovani, Mocart)
Rozalinda (Slepi miš, Štraus)
Violeta (Travijata, Verdi)
Ana (Ana Bolen, Doniceti)
Liu (Turandot, Pučini)
Anina (Noć u Venedigu, Štraus II)