Vesti

LjUBODRAG BEGOVIĆ KAO FIGARO I ČETVORO SOLISTA PREMIJERNO NASTUPILI U "SEVILjSKOM BERBERINU"

7 jun 2014

Solista Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, bariton Ljubodrag Begović premijerno je nastupio u ulozi Figara u Rosinijevom "Seviljskom berberinu" koji je izveden 7. juna na Velikoj sceni, u matine terminu.
Prvi put u ovoj komičnoj operi u dva čina, pevali su i Miloš Đuričić (Bartolo), Mihailo Šljivić (Bazilio), Ljubica Vraneš (Berta) i Aleksandar Pantelić (Oficir).
Ulogu Rozine dočarala je sopran Snežana Savičić Sekulić, tenor Darko Đorđević bio je Grof Almaviva, a Fjorelo - bas Pavle Žarkov.
Horom i orkestrom Opere Narodnog pozorišta u Beogradu dirigovao je Đorđe Stanković.
Libreto po Bomaršeu napisao je Čezare Sterbini, a prevod je uradio V.Živojinović.
Rosini je u „Seviljskom berberinu“, jednoj od najboljih komičnih opera ikada napisanih, svestran u svojoj izvornosti - živ i istinit dramski izraz u solističkim partijama i ansamblima, snaga rečitativa i veoma značajna uloga orkestra koji je često potpuno ravan sa pevačima na sceni sa kojima čini nerazlučivu celinu...
Sve su to posebnosti na kojima se zasniva izvanredna snaga umetničkog dejstva ovog njegovog remek-dela, praizvedenog pod naslovom „Almaviva ili Uzaludna predostrožnost“ u Teatru Arđentina, u Rimu, 20. februara 1816. godine.
Premijera "Seviljskog berberina" u Narodnom pozorištu održana je 1. juna 1978. godine u režiji Borislava Popovića, koju je 2010. obnovila Ivana Dragutinović Maričić.
M.B.