Вести

У част Светског дана музике, 21. јуна на платоу испред Народног позоришта одржан концерт камерног састава Оркестра Опере Народног позоришта и тенора Дејана Максимовића - „Сан“

21 јун 2021

У част Светског дана музике 21. јуна, на платоу испред Народног позоришта, у величанственој атмосфери, одржан је концерт „Сан“. 

Камерни састав Oркестра Опере Народног позоришта и тенор Дејан Максимовић под диригентском управом Ђорђа Станковића и у режији Ане Григоровић, приредили су одушевљеној публици незаборавно вече на отвореном, уз подршку ансамбла Балета.

Током трајања концерта, саобраћај је функционисао све време, а било је веома интересантно видети и суграђане који су излазили из возила јавног градског превоза и прикључивали се догађају.

Концерт је могао да се погледа уживо и путем стриминга на сајту и YouTube каналу Народног позоришта у Београду.

Светски дан музике, 21. јун, установљен је на предлог некадашњег министра културе Француске Жака Ланга, који је обаваљујући ову дужност схватио да се у његовој земљи много људи бави музиком било да свирају, аматерски или професионално, неки инструмент, певају у хоровима, само за „своју душу“ или на улици за пролазнике.

Он је предложио да се најдужи дан у години, 21. јун, дан летње равнодневнице, широм Француске прославља музиком, бесплатним концертима аматера и професионалца, појединаца и удружења, деце и одраслих, рокера, шансоњера, џезера, класичара.

Европска повеља о празнику музике потписана је 1997. године у Будимпешти.

Потписнице су биле Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска, а у међувремену, у обележавању Светског дана музике учешће је узело око 100 земаља, укључујући и Србију.

Галерија