Vesti

U čast Svetskog dana muzike, 21. juna na platou ispred Narodnog pozorišta održan koncert kamernog sastava Orkestra Opere Narodnog pozorišta i tenora Dejana Maksimovića - „San“

21 jun 2021

U čast Svetskog dana muzike 21. juna, na platou ispred Narodnog pozorišta, u veličanstvenoj atmosferi, održan je koncert „San“. 

Kamerni sastav Orkestra Opere Narodnog pozorišta i tenor Dejan Maksimović pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića i u režiji Ane Grigorović, priredili su oduševljenoj publici nezaboravno veče na otvorenom, uz podršku ansambla Baleta.

Tokom trajanja koncerta, saobraćaj je funkcionisao sve vreme, a bilo je veoma interesantno videti i sugrađane koji su izlazili iz vozila javnog gradskog prevoza i priključivali se događaju.

Koncert je mogao da se pogleda uživo i putem striminga na sajtu i YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Svetski dan muzike, 21. jun, ustanovljen je na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa, koji je obavaljujući ovu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno, neki instrument, pevaju u horovima, samo za „svoju dušu“ ili na ulici za prolaznike.

On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje ravnodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara.

Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti.

Potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, a u međuvremenu, u obeležavanju Svetskog dana muzike učešće je uzelo oko 100 zemalja, uključujući i Srbiju.