Вести

У фоајеу Друге галерије Народног позоришта приређен традиционални новогодишњи коктел за новинаре

29 децембар 2021

Традиционални новогодишњи коктел за представнике медија који прате продукцију наше Куће, приређен је у среду 29. децембра у фоајеу Друге галерије Народног позоришта.

Том приликом, одржана је и кратка прес конференција на којој су, после уводног поздравног говора директора маркетинга Ратка Ракина, говорили в.д управника Светислав Гонцић и директори сектора Молина Удовички Фотез (Драма), Константин Костјуков (Балет), Никола Мијаиловић (Опера) и Драган Стевовић (Музеј). 

Према речима Светислава Гонцића, Народно позориште ће настојати да "прати духовну вертикалу, али и осавремени рад."

„Надам се да ћемо се у идућој години дружити лепо, уметнички, како овој кући доликује. Надам се да ће година бити добра и да ћемо остварити лепе и квалитетне ствари на сцени“, рекао је Гонцић.

Подсетивши да Народно позориште има дугу историју и да је настало у друштвеним околностима 19. века, Гонцић је рекао да су данас друге околности. 

„Али сигурно ћемо поштовати традицију, трудити се да наставимо достојанство времена у којем је ово позориште настало, а да с друге стране поштујемо и младе људе и оно што можемо данас да урадимо кроз креативност нових генерација“, изјавио је Гонцић.

Молина Удовички Фотез представила је укратко планове нових продукција, истакавши да се тренутно, паралелно, спремају три нове представе - „Иранска конференција“ Ивана Вирипајева у режији Иване Вујић, „Године врана“ по тексту и у режији Синише Ковачевића“ и Стриндбергов „Пеликан“ у режији Ђурђе Тешић. 

Директорка Драме је подсетила да је ансамбл Драме почетком децембра имао у Подгорици успешно гостовање представе „Царство мрака” Лава Николајевича Толстоја у режији прерано преминулог уметника Игора Вука Торбице.

Управо ће током јануара бити организован специјалан омаж овом вансеријски талентованом редитељу када ће на Великој сцени гостовати његове три ауторске представе - „Крвава свадба” Фредерика Гарсије Лорке - 26. јануара (копродукција СНП из Новог Сада и фестивала Град театар Будва), „Тартиф” од Молијера - 29.01.(СНП и НП Сомбор) и „Дон Жуан” такође према Молијеру - 30.01. (НП Зрењанин).

Поменути комад „Царство мрака” гостоваће 24. јануара у Новом Саду, док ће комедија Бранислава Нушића „Ожалошћена породица” редитеља Јагоша Марковића имати мини турнеју по региону у фебруару, у Сарајеву (07.02.) и Бања Луци (09.02.).  

Kонстантин Kостјуков истакао је да је „у овој грозној пандемијској ситуацији" задатак Народног позоришта да публици понуди наду.

„Успели смо да уз добру организацију и одговорност свих балетских играча у 2021. години остваримо четири премијере, два велика гостовања, гала концерте. Наши играчи озбиљним понашањем и у позоришту и ван њега чувају своје здравље, чуваје себе за уметност и за публику“, рекао је Kостјуков.

Kако је најавио, Оркестар Народног позоришта враћа се у оркестарску рупу на Великој сцени, тако да ће се балетске представе поново играти уз живу музику и тако понудити публици пуни доживљај.   

За јануар је у плану обнова балета „Kраљица Марго“ с комплетном новом поделом.

У јануару ће бити најављен и план обележавања великог јубилеја – сто година од оснивања Балета у Београду.

Никола Мијаиловић приметио је да у његовом ансамблу влада велики ентузијазам и да су се сви веома пожелели публике да им долази у што већем броју, када коначно престане пандемија. 

Тренутно се припрема опера „Дон Кихот” Жила Маснеа, чија се премијера очекује у фебруару, као и дечија опера „Снежана и седам патуљака” за јун месец - крај сезоне 2021/2022.

Мијаиловић је истакао да су у овој години имали успешну премијеру правог спектакла - опере „Орфеј и Еуридика” Кристофа Вилибалда Глука, у режији Александра Николића, кореографа Александра Илића и диригента Диана Чобанова из Бугарске, а осврнуо се и на веома успешно гостовање опере „Мадам Батерфлај“ Пучинијевог фестивала из Торе дел Лага, 28. новембра на Великој сцени.

„Многи уметници су нас напустили протекле године, нека им је вечна слава. Остаје нам уметност да улепшава ову сурову стварност”, нагласио је директор Опере и поменуо да су у плану премијерне обнове разних пројеката у наредном периоду са новим поделама.

Управник Музеја Народног позоришта Драган Стевовић најавио је отварање прве изложбе (29.12.) у овој сезони -„Борислав Бора Григоровић” ауторке Драгане Гаћеше, посвећене познатом редитељу.

У 2021. године Народно позориште имало је девет премијера; пет у Драми („Илузијe“, према делу Пјера Kорнеја „Kомичне илузије“, у режији Николе Завишића, „Орландо“, према роману Вирџиније Вулф, у драматизацији Тање Шљивар и са дописаним текстом Горана Ферчеца, у режији Бојана Ђорђева, „Вуци и овце“, A. Н. Островског, у режији Егона Савина, „Власт“ (и сабрана недела), Бранислава Нушића у режији Милана Нешковића и „Нора“, Хенрика Ибсена у режији Татјане Мандић Ригонат), три у Балету („Седам смртних грехова“, кореограф и аутор либрета Игор Пастор, музика Мирослав Бако, „Микеланђело“, у кореографији и режији словачког аутора Мариа Радачовског и „Алиса“, кореограф и аутор Дејан Коларов) и једну у Опери („Орфеј и Еуридика“ Kристофа Вилибалда Глука, под диригентском управом госта из Бугарске Диана Чобанова, у режији Александра Николића и кореографији Александра Илића). 

Народно позориште је у 2021. години учествовало на разним фестивалима у земљи, региону и свету - „Позоришни маратон“ Сомбор, „Фестивал монодраме и пантомиме“ Земун, Театар фест „Петар Кочић“ Бања Лука, „Град театар Будва“, Фестивал „Пургаторије“ Тиват, Фестивал „Ел Ескоријал“ Мадрид (Шпанија), Фестивал „Горки“ Нижњи Новгород (Русија) и „Чехов фестивал“ Москва (Русија).       

Представе Народног позоришта, као и уметници, појединачно, освојили су укупно 21 награду. 

Музеј Народног позоришта у Београду реализовао је четири изложбе - „Лидија Пилипенко – Стваралаштво у два чина“ (аутор Милена Јауковић), „Вела Нигринова, звезда и инспирација“ (аутор Вања Косанић), „Уметност играча“ посвећена Милораду Мишковићу (приредио Милош Дујаковић) и „Бора Григоровић“ (аутор Драгица Гаћеша).