Vesti

U foajeu Druge galerije Narodnog pozorišta priređen tradicionalni novogodišnji koktel za novinare

29 decembar 2021

Tradicionalni novogodišnji koktel za predstavnike medija koji prate produkciju naše Kuće, priređen je u sredu 29. decembra u foajeu Druge galerije Narodnog pozorišta.

Tom prilikom, održana je i kratka pres konferencija na kojoj su, posle uvodnog pozdravnog govora direktora marketinga Ratka Rakina, govorili v.d upravnika Svetislav Goncić i direktori sektora Molina Udovički Fotez (Drama), Konstantin Kostjukov (Balet), Nikola Mijailović (Opera) i Dragan Stevović (Muzej). 

Prema rečima Svetislava Goncića, Narodno pozorište će nastojati da "prati duhovnu vertikalu, ali i osavremeni rad."

„Nadam se da ćemo se u idućoj godini družiti lepo, umetnički, kako ovoj kući dolikuje. Nadam se da će godina biti dobra i da ćemo ostvariti lepe i kvalitetne stvari na sceni“, rekao je Goncić.

Podsetivši da Narodno pozorište ima dugu istoriju i da je nastalo u društvenim okolnostima 19. veka, Goncić je rekao da su danas druge okolnosti. 

„Ali sigurno ćemo poštovati tradiciju, truditi se da nastavimo dostojanstvo vremena u kojem je ovo pozorište nastalo, a da s druge strane poštujemo i mlade ljude i ono što možemo danas da uradimo kroz kreativnost novih generacija“, izjavio je Goncić.

Molina Udovički Fotez predstavila je ukratko planove novih produkcija, istakavši da se trenutno, paralelno, spremaju tri nove predstave - „Iranska konferencija“ Ivana Viripajeva u režiji Ivane Vujić, „Godine vrana“ po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića“ i Strindbergov „Pelikan“ u režiji Đurđe Tešić. 

Direktorka Drame je podsetila da je ansambl Drame početkom decembra imao u Podgorici uspešno gostovanje predstave „Carstvo mraka” Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji prerano preminulog umetnika Igora Vuka Torbice.

Upravo će tokom januara biti organizovan specijalan omaž ovom vanserijski talentovanom reditelju kada će na Velikoj sceni gostovati njegove tri autorske predstave - „Krvava svadba” Frederika Garsije Lorke - 26. januara (koprodukcija SNP iz Novog Sada i festivala Grad teatar Budva), „Tartif” od Molijera - 29.01.(SNP i NP Sombor) i „Don Žuan” takođe prema Molijeru - 30.01. (NP Zrenjanin).

Pomenuti komad „Carstvo mraka” gostovaće 24. januara u Novom Sadu, dok će komedija Branislava Nušića „Ožalošćena porodica” reditelja Jagoša Markovića imati mini turneju po regionu u februaru, u Sarajevu (07.02.) i Banja Luci (09.02.).  

Konstantin Kostjukov istakao je da je „u ovoj groznoj pandemijskoj situaciji" zadatak Narodnog pozorišta da publici ponudi nadu.

„Uspeli smo da uz dobru organizaciju i odgovornost svih baletskih igrača u 2021. godini ostvarimo četiri premijere, dva velika gostovanja, gala koncerte. Naši igrači ozbiljnim ponašanjem i u pozorištu i van njega čuvaju svoje zdravlje, čuvaje sebe za umetnost i za publiku“, rekao je Kostjukov.

Kako je najavio, Orkestar Narodnog pozorišta vraća se u orkestarsku rupu na Velikoj sceni, tako da će se baletske predstave ponovo igrati uz živu muziku i tako ponuditi publici puni doživljaj.   

Za januar je u planu obnova baleta „Kraljica Margo“ s kompletnom novom podelom.

U januaru će biti najavljen i plan obeležavanja velikog jubileja – sto godina od osnivanja Baleta u Beogradu.

Nikola Mijailović primetio je da u njegovom ansamblu vlada veliki entuzijazam i da su se svi veoma poželeli publike da im dolazi u što većem broju, kada konačno prestane pandemija. 

Trenutno se priprema opera „Don Kihot” Žila Masnea, čija se premijera očekuje u februaru, kao i dečija opera „Snežana i sedam patuljaka” za jun mesec - kraj sezone 2021/2022.

Mijailović je istakao da su u ovoj godini imali uspešnu premijeru pravog spektakla - opere „Orfej i Euridika” Kristofa Vilibalda Gluka, u režiji Aleksandra Nikolića, koreografa Aleksandra Ilića i dirigenta Diana Čobanova iz Bugarske, a osvrnuo se i na veoma uspešno gostovanje opere „Madam Baterflaj“ Pučinijevog festivala iz Tore del Laga, 28. novembra na Velikoj sceni.

„Mnogi umetnici su nas napustili protekle godine, neka im je večna slava. Ostaje nam umetnost da ulepšava ovu surovu stvarnost”, naglasio je direktor Opere i pomenuo da su u planu premijerne obnove raznih projekata u narednom periodu sa novim podelama.

Upravnik Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović najavio je otvaranje prve izložbe (29.12.) u ovoj sezoni -„Borislav Bora Grigorović” autorke Dragane Gaćeše, posvećene poznatom reditelju.

U 2021. godine Narodno pozorište imalo je devet premijera; pet u Drami („Iluzije“, prema delu Pjera Korneja „Komične iluzije“, u režiji Nikole Zavišića, „Orlando“, prema romanu Virdžinije Vulf, u dramatizaciji Tanje Šljivar i sa dopisanim tekstom Gorana Ferčeca, u režiji Bojana Đorđeva, „Vuci i ovce“, A. N. Ostrovskog, u režiji Egona Savina, „Vlast“ (i sabrana nedela), Branislava Nušića u režiji Milana Neškovića i „Nora“, Henrika Ibsena u režiji Tatjane Mandić Rigonat), tri u Baletu („Sedam smrtnih grehova“, koreograf i autor libreta Igor Pastor, muzika Miroslav Bako, „Mikelanđelo“, u koreografiji i režiji slovačkog autora Maria Radačovskog i „Alisa“, koreograf i autor Dejan Kolarov) i jednu u Operi („Orfej i Euridika“ Kristofa Vilibalda Gluka, pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Diana Čobanova, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića). 

Narodno pozorište je u 2021. godini učestvovalo na raznim festivalima u zemlji, regionu i svetu - „Pozorišni maraton“ Sombor, „Festival monodrame i pantomime“ Zemun, Teatar fest „Petar Kočić“ Banja Luka, „Grad teatar Budva“, Festival „Purgatorije“ Tivat, Festival „El Eskorijal“ Madrid (Španija), Festival „Gorki“ Nižnji Novgorod (Rusija) i „Čehov festival“ Moskva (Rusija).       

Predstave Narodnog pozorišta, kao i umetnici, pojedinačno, osvojili su ukupno 21 nagradu. 

Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu realizovao je četiri izložbe - „Lidija Pilipenko – Stvaralaštvo u dva čina“ (autor Milena Jauković), „Vela Nigrinova, zvezda i inspiracija“ (autor Vanja Kosanić), „Umetnost igrača“ posvećena Miloradu Miškoviću (priredio Miloš Dujaković) i „Bora Grigorović“ (autor Dragica Gaćeša).