Vesti

U foajeu Druge galerije Narodnog pozorišta priređen tradicionalni novogodišnji koktel za novinare

29 decembar 2022

Tradicionalni Novogodišnji koktel za predstavnike medija koji prate produkciju naše Kuće, priređen je u utorak 27. decembra u foajeu Druge galerije Narodnog pozorišta.

U prijatnoj i opuštenoj atmosferi, brojnim novinarima prezentovan je video zapis u okviru kojeg su umetnički direktori Drame, Opere i Baleta sumirali rezultate ostvarene u 2022. godini. 

Molina Udovički Fotez istakla je da će godinu za nama pamtiti, pre svega, po premijerama održanim na Velikoj i Sceni „Raša Plaović“ (ukupno devet), ali i po tome što su izvedena dela značajnih pisaca srpske dramaturgije Siniše Kovačevića, Milene Marković, Snežane Gnjidić i mladog Đorđa Kosića.
 
„Dragoceno je i što smo učestvovali na brojnim festivalima, vratili se na Ohridsko leto posle mnogo godina i što smo osvojili dosta nagrada. Posle 20 godina u ansambl su primljeni i mladi glumci, koji su doneli svežinu u naše predstave“, ocenila je Molina Udovički Fotez.

Nikola Mijailović je podsetio da se Opera „upravo s početka ove kalendarske godine u potpunosti vratila u održavanje predstava na način na koji su održavane pre pandemije“. 

„Posebno me raduje odlična posećenost naših predstava, kao i javna priznanja i pohvale najvećih umetničkih autoriteta. Operska publika je, po prvi put u jednoj sezoni, a neke posle više od decenije, imala prilike da u Narodnom pozorištu sluša naše operske zvezde poput Željka Lučića, Milijane Nikolić, Zorana Todorovića, Sanje Anatasije, Sonje Šarić. Ovacije publike kojima su dočekani su učinile da ova gostovanja ispišu skorašnju istoriju Opere Narodnog pozorišta u Beogradu“, kazao je Nikola Mijailović, uz podsećanje da je sektor na čijem se čelu nalazi imao tokom 2022. godine tri veoma uspešne premijere - „Don Kihota“, „Snežanu i sedam patuljaka“ i „Turandot“.

Balet Narodnog pozorišta, prema rečima Ane Pavlović, imao je u ovoj godini veliki izazov da nakon duge „Kovid pauze“ povrati celokupan ansambl u fizičku formu za izvođenje zahtevnih baletskih predstava koje su vraćene na repertoar.

„Predstava Ko to tamo peva je na Svetski dan igre 29. aprila ove godine obeležila svoje 200. izvođenje. Tim povodom je obnovljen kostim i scenografija, a baletski ansambl ponovo uvežbao koreografiju sa autorom predstave Stašom Zurovcem. Posle duže pauze na sceni našeg pozorišta premijerno je obnovljen i balet Žizela u koreografiji koju je Leonid Lavrovski kreirao za beogradski balet i koja puni gledalište više od šest decenija. Publici su premijerno predstavljene tri različite umetničke podele, a produkcija je kostimski i scenografski osvežena. Ovom prilikom je baletska umetnica Tatjana Tatić promovisana u status primabalerine Natodnog pozorišta. Ovu kalendarsku godinu krunisali smo premijernom obnovom Kraljice Margo u koregrafiji Krunislava Simića“, navela je Ana Pavlović.

Najavila je i da se ansambl Baleta nalazi u završnoj fazi priprema za premijeru predstave „Le corsaire/ Gusar" koreografa Bahrama Juldaševa, koja će po prvi put biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta 19. marta 2023. godine, na dan kada je pre sto godina izvedena prva celovečernja baletska predstava u Srbiji.