Vesti

ODRŽAN TRADICIONALNI NOVOGODIŠNjI KOKTEL ZA NOVINARE

24 decembar 2012

Tradicionalni novogodišnji koktel za predstavnike medija koji prate produkciju naše Kuće održan je u ponedeljak 24. decembra u foajeu Druge galerije.

Prisutne je pozdravila i poželela im dobordošlicu šef sektora marketinga Ljiljana Lazić Mihajlović, a potom se, u kraćem govoru, obratio i v.d. upravnika Dejan Savić koji je akcenat, uglavnom, usmerio na dešavanja u pozorištu od trenutka kada je u noći između 2. i 3. decembra izbio požar na Velikoj sceni.
- Nama, koji vodimo pozorište, svaki dan je od jutra ispunjen brojnim razgovorima sa tehničkim licima, ekipama koje popravljaju i sređuju pozorište, predstavnicima Protivpožarne policije i MUP-a... Takođe, maksimalno se trudimo da svaki trenutak iskoristimo da u pozorištu nešto uradimo, doteramo, popravimo... Što se nas tiče, pozorište već sutra može da počne ra radi. Neću da budem suviše optimističan, ali, postoji velika mogućnost da, zaista, već sutra dobijemo dozvolu za nastavak rada Scene "Raša Plaović" - najavio je Savić.
On je naglasio da i ovom prilikom želi da se zahvali svim medijima što nisu dozvolili da se situacija, u kojoj se Nacionalni teatar našao posle požara, "zaboravi i padne u drugi plan".
Kada je reč o Velikoj sceni, Savić je izrazio očekivanje da bi ona mogla da počne s radom sredinom januara iduće godine i dodao da je u toku procedura izdavanja dozvole protivpožarne zaštite, što će garantovati bezbednost publike i umetnika.
- Vreme ne gubimo, zaista radimo maksimalno ozbiljno i odgovorno na tome. Zaista, treba neko ovde da potpiše i kaže scena je bezbedna, može da se izađe na nju i kad se to uradi i kad tu vrstu odgovornosti ljude prime na sebe, mi ćemo početi da radimo i na Velikoj sceni. Naša prognoza je da će to biti sredinom januara iduće godine - istakao je on i dodao da se još jednom zahvaljuje dragim prijateljima iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta koji su omogućili da dramski ansambl Narodnog pozorišta 30. decembra na njihovoj sceni premijerno izvede Sofoklovu tragediju "Antigonu" u režiji Jagoša Markovića.
- Mislim da je to jedan krajnje prijateljski i kolegijalan gest. Ja nisam očekivao da bude drugačije, iako je uvek problem dobiti scenu u Beogradu kad ima toliko puno programa i dešavanja i kad su naši umetnici u toj meri zauzeti. Bez obzira na to, ljudi iz JDP-a koji znaju šta znači imati probleme sa vatrom, izašli su nam u susret i mi im i ovom prilikom najtoplije zahvaljujemo", naglasio je Savić.
Na kraju svog obraćanja, Savić je izrazio zadovoljstvo što je prošle sedmice u novom sazivu počeo da radi Upravni i Nadzorni odbor Narodnog pozorišta.
U ime Upravnog odbora, predsednik Radoslav Pavlović je naglasio da će se to telo, sa čijim je kadrovskim rešenjima, kako je ocenio, veoma zadovoljan, "boriti da Nacionalni teatar bude i ostane, da se izrazim precizno, konzervativno pozorište."
On je objasnio da to podrazumeva da se balet "igra na palcu" da opera izvodi velika dela, a drama velike komade svetske i nacionalne baštine.
Pavlović je rekao da će Narodno pozorište biti sa stanovišta kulture nosilac obeležavanja godišnjice Milanskog edikta i najavio izvođenje opera "Aida" u Viminaciju i "Trubadur" u Niškoj tvrđavi.
Prema njegovim rečima, krunu bi predstavljalo premijerno izvođenje opere koju će Narodno pozorište uraditi u koprodukciji sa više partnera.
Pavlović je najavio da će premijera te predstave, za koju je, kako je istakao, odličan libreto napisao v.d. direktora Opere Narodnog pozorišta Dejan Miladinović, biti održana 8. oktobra 2013. godine.
On je dodao da je u planu i obeležavanje 200 godina od rođenja slavnog kompozitora Riharda Vagnera.
M.B.