Vesti

U Muzeju Narodnog pozorišta priređen tradicionalni novogodišnji koktel za novinare

26 decembar 2017

Tradicionalni novogodišnji koktel za predstavnike medija koji prate produkciju naše Kuće, priređen je u utorak 26. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta.

Tom prilikom, održana je i kratka pres konferencija na kojoj je upravnik Dejan Savić, između ostalog, naglasio da Narodno pozorište, uspešno završava 2017. godinu u kojoj su, kako je istakao, realizovani svi umetnički planovi.

Podsetio je da su u tom periodu izvedene četiri dramske, tri operske i jedna baletska premijera, kao i da su realizovana brojna uspešna gostovanja u zemlji u inostranstvu, proslavljeno nekoliko značajnih jubileja...

Prema Savićevim rečima, više od 460 odigranih predstava Drame, Opere i Baleta, uključujući i blizu 90 gostujućih predstava, koncerata i ostalih programa, videlo je oko 154.000 gledalaca.
 
On se osvrnuo i na slavljeničku 150. sezonu, čije obeležavanje startuje već početkom naredne godine, a koja će u potpunosti, kada je reč o premijernim naslovima u sva tri sektora – Drami, Operi i Baletu, biti posvećena domaćim stvaraocima.

Biće postavljena dela Dušana Kovačevića, Ive Andrića, Bore Stankovića, Branislava Nušića... opera će izvesti „Lenku” Miroslava Štatkića i „Otadžbinu”, našeg najznačajnijeg operskog kompozitora Petra Konjovića …

Savić je najavio da će za nekoliko nedelja, na Bogojavljenje 19. januara, biti obeleženo 80 godina od smrti Branislava Nušića, a u okviru toga, na Velikoj sceni će premijerno biti izvedena njegova komedija „Ožalošćena porodica” u režiji Jagoša Markovića, dok je u holu zgrade predviđeno otvaranje izložbe „Nušić kao diplomata”.

On je istakao da od tog dana, Narodno pozorište i zvanično kreće u obeležavanje svog velikog jubileja – 150. godina od osnivanja.

Upravnik je naglasio da je to dug ove Kuće prema svojoj publici i podsetio da je u martu 1868. doneta odluka da se gradi Narodno pozorište, koje je svoju prvu predstavu odigralo 22. novembra naredne godine.

Savić je ponovio da Narodno pozorište ne odustaje od svog plana, o kojem on već priča nekoliko godina, a to je da umesto Staklenca na Trgu Republike bude podignuta nova zgrada Nacionalnog teatra što će, uveren je, u narednom periodu biti jedan od prioriteta i države i grada.

Objasnio je da je Kući, kao što je Narodno pozorište, preko potrebna još jedna scena, koja neće biti samo za operu i balet, već bi to trebalo da bude dvorana u kojoj će se igrati i dramske predstave.

Na kraju obraćanja, svim predstavnicima medija poželeo je sve najbolje u Novoj 2018. godini i poručio im da i dalje budu uz Narodno pozorište.
M.B.