Vesti

U HOTELU „IN“ PRIREĐEN KOKTEL ZA GLUMAČKU I AUTORSKU EKIPU PREDSTAVE „HAMLET“ LONDONSKOG GLOB TEATRA

18 jun 2014

U prisustvu brojnih predstavnika medija, u sredu 18. juna u novobeogradskom Hotelu „IN“, priređen je koktel za glumačku i autorsku ekipu predstave „Hamlet“, londonskog Glob teatra, koja će večeras biti izvedena na Velikoj sceni.
Prisutne je, u kratkom govoru, pozdravio v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić koji je, između ostalog, izrazio zadovoljstvo što će pozorište, kako je rekao, biti prepuno i podsetio da su sve karte odavno rasprodate.
- Ovo je jedan od događaja koji će definisati kulturnu sezonu u Srbiji. Prodali smo, ne poklonili, sve ulaznice, svima, i ministrima, rukovodiocima, funkcionerima, i biće puno pozorište - kazao je on.
Savić se zahvalio Hotelu „IN” što je ugostio sjajne engleske umetnike, a posebno je pozdravio i direktora British Council-a za Zapadni Balkan Tonija O' Brajana.
Glavni menadžer turneje Helen Hilman kazala je da se veoma raduje što će Glob teatar nastupiti u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Ona je podsetila da je Nacionalni teatar pre dve godine, u okviru „Kulturne olimpijade“ veoma uspešno nastupio u Glob teatru sa Šekspirovim „Henrijem Šestim“ u režiji Nikite Milivojevića.
Glumac Ladi Emeruva, jedan od dvojice protagonista naslovne uloge, izrazio je nadu da će publika uživati jer, iako je koncept tog komada jednostavan, on daje fantastičan rezultat.
- Reditelj je insistirao na jednostavnom konceptu i sugerisao je da pratimo tekst koji je veoma bogat i mnogo zabavniji nego što se ljudima čini sa vremenske distance u odnosu na doba kada je nastao - ocenio je Emeruva u razgovoru sa novinarima.
On je rekao da je gledao nekoliko verzija Hamleta, ali da je ova potpuno drugačija s obzirom na to da je Glob teatar veoma poseban jer ne daje glomazne postavke, već isključivo jednostavne koncepcije.
- Uživali smo radeći sa rediteljem, a ansambl je sve vreme na turnejama. Posebno je zanimljivo da jednu ulogu igra više glumaca i zbog tih kombinacija nikada dve predstave nisu iste - istakao je Emeruva.
Glumac Glob teatra Berus Kan naglasio je da komad ima originalnu muziku Šekspirovog doba i napomenuo da glumci, takođe, razgovaraju sa publikom kao što je Šekspir želeo i što je bila praksa toga doba.
- Prvi put smo u ovom delu sveta i publika je reagovala sa punim srcem. Mogli smo im to videti u očima, jer su svetla sve vreme upaljena. Publika je različita u različitim delovima sveta, negde su rezervisani i samo gledaju i uživaju, ali ne i u ovom delu Evope - primetio je Kan.
Glumica Dženifer Liong, koja glumi Ofeliju, Horacija i Rozenkranca, rekla je da je u radu na predstavi najuzbudljivije upravo to što glumci imaju i muške i ženske uloge.
- Ofelija je klasična rola, a Horacio je mnogo mudriji od nje. On je Hamletov najbolji prijatelj i to je velika uloga. Kad god nisam sigurna oko nečeg, uvek je tu neko ko je već glumio tu ulogu i ima savet. U početku je bilo konfuzno, ali sada sve to volimo - rekla je Liong.
Turneja Glob teatra, koja je počela 23. aprila ove godine, ima za cilj da se obeleži 450 godina od rođenja legendarnog Vilijema Šekspira.
Tokom te dvogodišnje pozorišne avanture nazvane "Globe to Globe: Hamlet“, jedna od Šekspirovih najpoznatijih i najizvođenijih tragedija biće odigrana u svih 205 zemalja sveta.
M.B.

Više slika možete pogledati OVDE