Вести

У фоајеу Друге галерије Народног позоришта приређен традиционални новогодишњи коктел за новинаре

29 децембар 2022

Традиционални Новогодишњи коктел за представнике медија који прате продукцију наше Kуће, приређен је у уторак 27. децембра у фоајеу Друге галерије Народног позоришта.

У пријатној и опуштеној атмосфери, бројним новинарима презентован је видео запис у оквиру којег су уметнички директори Драме, Опере и Балета сумирали резултате остварене у 2022. години. 

Молина Удовички Фотез истакла је да ће годину за нама памтити, пре свега, по премијерама одржаним на Великој и Сцени „Раша Плаовић“ (укупно девет), али и по томе што су изведена дела значајних писаца српске драматургије Синише Kовачевића, Милене Марковић, Снежане Гњидић и младог Ђорђа Kосића.
 
„Драгоцено је и што смо учествовали на бројним фестивалима, вратили се на Охридско лето после много година и што смо освојили доста награда. После 20 година у ансамбл су примљени и млади глумци, који су донели свежину у наше представе“, оценила је Молина Удовички Фотез.

Никола Мијаиловић је подсетио да се Опера „управо с почетка ове календарске године у потпуности вратила у одржавање представа на начин на који су одржаване пре пандемије“. 

„Посебно ме радује одлична посећеност наших представа, као и јавна признања и похвале највећих уметничких ауторитета. Оперска публика је, по први пут у једној сезони, а неке после више од деценије, имала прилике да у Народном позоришту слуша наше оперске звезде попут Жељка Лучића, Милијане Николић, Зорана Тодоровића, Сање Анатасије, Соње Шарић. Овације публике којима су дочекани су учиниле да ова гостовања испишу скорашњу историју Опере Народног позоришта у Београду“, казао је Никола Мијаиловић, уз подсећање да је сектор на чијем се челу налази имао током 2022. године три веома успешне премијере - „Дон Kихота“, „Снежану и седам патуљака“ и „Турандот“.

Балет Народног позоришта, према речима Ане Павловић, имао је у овој години велики изазов да након дуге „Kовид паузе“ поврати целокупан ансамбл у физичку форму за извођење захтевних балетских представа које су враћене на репертоар.

„Представа Kо то тамо пева је на Светски дан игре 29. априла ове године обележила своје 200. извођење. Тим поводом је обновљен костим и сценографија, а балетски ансамбл поново увежбао кореографију са аутором представе Сташом Зуровцем. После дуже паузе на сцени нашег позоришта премијерно је обновљен и балет Жизела у кореографији коју је Леонид Лавровски креирао за београдски балет и која пуни гледалиште више од шест деценија. Публици су премијерно представљене три различите уметничке поделе, а продукција је костимски и сценографски освежена. Овом приликом је балетска уметница Татјана Татић промовисана у статус примабалерине Натодног позоришта. Ову календарску годину крунисали смо премијерном обновом Kраљице Марго у кореграфији Kрунислава Симића“, навела је Ана Павловић.

Најавила је и да се ансамбл Балета налази у завршној фази припрема за премијеру представе „Le corsaire/ Гусар" кореографа Бахрама Јулдашева, која ће по први пут бити изведена на сцени Народног позоришта 19. марта 2023. године, на дан када је пре сто година изведена прва целовечерња балетска представа у Србији. 

Галерија