Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ "ВАГНЕРОВ ЛЕТЕЋИ ХОЛАНЂАНИН"

27 децембар 2013

Музиколог и музички критичар Гордана Крајачић одржала је у петак 27. децембра, у Музеју Народног позоришта предавање на тему "Вагнеров Летећи Холанђанин".

Повод за њено излагање била је недавна премијера ове роматничне опере у три чина која је веома успешно одржана 23. децембра на Великој сцени.
Представа у режији Дејана Миладиновића, под диригентском палицом Дејана Савића, има две извођачке поделе. Главну ролу на премијери певао је Миодраг Д. Јовановић, а на првој репризи, 25. децембра Стефан Павловић.
У првој представи солисти су били Ана Рупчић Петровић, Ненад Јаковљевић, Дејан Максимовић, Дубравка Филиповић и Ненад Чича, а у другој Слађана Павловић, Драгољуб Бајић, Дејан Максимовић, Тамара Никезић и Данило Стошић.
Током излагања, госпођа Крајачић је говорила и о другим операма славног немачког композитора Вагнера - уз Вердија најистакнутијег романтичног оперског ствараоца 19. века.
„Летећи Холанђанин" је урађен поводом два века од рођења Вагнера и девет деценија од прве премијере те опере на сцени Народног позоришта у Београду - 6. новембра 1923. године.
У међувремену, ова Вагнерова прва реформисана опера у којој користи мотиве и непрекидну мелодију, премијерно је изведена у Националном театру још четири пута - 6. маја 1938, 5. маја 1954, 4. децембра 1958. године и 1. априла 1963. године.
М.Б.