Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНО "ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ"

31 март 2014

"Вече поезије", које је у оквиру истоименог циклуса већ неколико месеци саставни део репертоара Музеја Народног позоришта у Београду, одржано је у понедељак 31. марта.
Присутне је поздравио директор Музеја Драган Стевовић и пожелео им да уживају у стиховима најпознатијих светских и домаћих песника различитих епоха које су казивали драмски уметници Љубивоје Тадић, Слобода Мићаловић Ћетковић, Дејана Миладиновић и Бранко Видаковић.
Вече је отворио Видаковић песмама "Ти си моја, ипак" Матије Бећковића и "Исповест хулигана" - највећег "песника природе" Сергеја Јесењина, а потом је Слобода Мићаловић Ћетковић говорила стихове песме "Симонида" Десанке Максимовић.
У наредном блоку, представили су се Тадић, са песмама Србољуба Митића "С душом лутном" и "Мртвац Србијом одим", и Дејана Миладиновић која је изабрала стихове Јесењина "Песма о керуши" и Васка Попе "Одјекивање".
Слобода Мићаловић Ћетковић се још једном одлучила да говори стихове Десанке Максимовић, а овога пута избор је "пао" на песму "По растанку".
Потом је Тадић подсетио на двојицу великих руских песника и есејиста Бориса Пастернака "Хамлет" и Осипа Мандељштама "У име храбрости", док се Дејана Миладиновић одлучила за поезију Момчила Настасијевића "Траг" и песму "Молитва" из збирке Ромске поезије коју су заједнички скупили Раде Ухлих и Мома Димић.
У последњем блоку, Слобода Мићаловић Ћетковић је изабрала песму Пабла Неруде симболичног наслова "Крај", Бане Видаковић је говорио "Бесмртну песму" и "Крој" Мирослава Мике Антића, а Тадић је казивао стихове песама Љубомира Симовића "Поглед из кафане Велика Чукарица" и Србољуба Митића "Неки људи бију Србољуба у кафани".
Публика је уметнике испратила снажним и дуготрајним аплаузом.
Прво "Вече поезије" одржано је 30. новембра прошле године, a наредно је заказано за понедељак 28. април у 18 часова.
М.Б.