Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА „ПРИПОВЕТКЕ ЈЕДНОГА КАПЛАРА" ИЗВЕДЕНЕ ЈУБИЛАРНИ 50. ПУТ

16 мај 2017

У оквиру циклуса „Читалиште - позориште", у уторак 16. маја, у Музеју Народног позоришта (НП), глумац НП Зоран Ћосић и његова супруга, обоиста Симфонијског оркестра РТС -а, Нина Ћосић дочарали су 50. јубиларни пут говором и музиком, свет Нушићевих мало познатих „Приповедака једнога каплара".
Прва објављена књига Бранислава Нушића “Приповетке једнога каплара” обухвата период српско-бугарског рата вођеног с краја 1885. до почетка 1886. године и чини је двадесетак прича који представљају хронолошки низ догађаја описаних богатим и колоритним језиком.
Узбудљиве, драматичне, потресне, поетичне, духовите, трагичне ситуације и исто такви ликови који дефилују овом збирком приповедака чине ово мало познато, а изузетно вредно литерарно Нушићево дело инспиративним материјалом за узбудљив позоришни чин.
Представа “Приповетке једнога каплара” је интимна, камерна, свесно сведена на само једно глумачко средство – говор, којим се тежи постићи онај утисак који сам читалац има док чита Нушићеву збирку приповедака.
Глумац који се свесно лишио играња лика, преузевши на себе само функцију приповедача тежи да својом приповедачком вештином дочара сву трагику ратних догађаја, узбудљиве судбине јунака, који својим животима и смрћу буде интензивна осећања.
Музика Јосифа Маринковића и Стевана Мокрањца својим изразом и бојом дочарава унутрашња стања ликова у ратном вихору коме се не зна почетак и ненаслућује крај.
Представа “Приповетке једнога каплара” премијерно је изведена 29. маја 2014. године у Библиотеци “Милутин Бојић” у Београду.
У међувремену, одиграна је и у Књажевцу, Лесковцу, Аранђеловцу, Лепосавићу, Косовској Митровици, Грачаници, Зубином Потоку, Тополи, Мионици, Љигу, Нишу, Источном Сарајеву...
У Музеју Народног позоришта први пут је изведена 28. октобра исте године и од тада је на редовном репертоару у оквиру циклуса „Читалиште - позориште".
М.Б.