Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA „PRIPOVETKE JEDNOGA KAPLARA" IZVEDENE JUBILARNI 50. PUT

16 maj 2017

U okviru ciklusa „Čitalište - pozorište", u utorak 16. maja, u Muzeju Narodnog pozorišta (NP), glumac NP Zoran Ćosić i njegova supruga, oboista Simfonijskog orkestra RTS -a, Nina Ćosić dočarali su 50. jubilarni put govorom i muzikom, svet Nušićevih malo poznatih „Pripovedaka jednoga kaplara".
Prva objavljena knjiga Branislava Nušića “Pripovetke jednoga kaplara” obuhvata period srpsko-bugarskog rata vođenog s kraja 1885. do početka 1886. godine i čini je dvadesetak priča koji predstavljaju hronološki niz događaja opisanih bogatim i koloritnim jezikom.
Uzbudljive, dramatične, potresne, poetične, duhovite, tragične situacije i isto takvi likovi koji defiluju ovom zbirkom pripovedaka čine ovo malo poznato, a izuzetno vredno literarno Nušićevo delo inspirativnim materijalom za uzbudljiv pozorišni čin.
Predstava “Pripovetke jednoga kaplara” je intimna, kamerna, svesno svedena na samo jedno glumačko sredstvo – govor, kojim se teži postići onaj utisak koji sam čitalac ima dok čita Nušićevu zbirku pripovedaka.
Glumac koji se svesno lišio igranja lika, preuzevši na sebe samo funkciju pripovedača teži da svojom pripovedačkom veštinom dočara svu tragiku ratnih događaja, uzbudljive sudbine junaka, koji svojim životima i smrću bude intenzivna osećanja.
Muzika Josifa Marinkovića i Stevana Mokranjca svojim izrazom i bojom dočarava unutrašnja stanja likova u ratnom vihoru kome se ne zna početak i nenaslućuje kraj.
Predstava “Pripovetke jednoga kaplara” premijerno je izvedena 29. maja 2014. godine u Biblioteci “Milutin Bojić” u Beogradu.
U međuvremenu, odigrana je i u Knjaževcu, Leskovcu, Aranđelovcu, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Zubinom Potoku, Topoli, Mionici, Ljigu, Nišu, Istočnom Sarajevu...
U Muzeju Narodnog pozorišta prvi put je izvedena 28. oktobra iste godine i od tada je na redovnom repertoaru u okviru ciklusa „Čitalište - pozorište".
M.B.