Вести

У МУЗЕЈУ ПРОМОВИСАНА КЊИГА О НЕКАДАШЊЕМ ГЛУМЦУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ РАТКУ САРИЋУ

27 април 2017

Промоција књиге “Мој отац глумац Ратко Сарић”, ауторке Мирјане Стојановић, одржана је у четвртак 27. априла у Музеју Народног позоришта.
Ова веома интересантна књига, коју је његова ћерка написала поводом сто година од рођења и 25 година од смрти, открива многе непознате детаље Сарићеве стваралачке и приватне личности.
Кроз то интригантно издање, које су заједнички објавили МПУС и МБ „Графика“, Ниш, од прве до последње стране, прожима се професионална и породична историја Ратка Сарића кога најшира публика најчешће памти по улози Деда Пауна, једног од јунака некада веома популарне телевизијске серије “Љубав на сеоски начин”.
Ауторка је пут свог оца приказала емотивно, кроз своја сећања, али и чињенице из његове плодне глумачке каријере.
Сарић је рођен 29. фебруара 1916. године у Ваљеву.
У родном граду, у позоришној трупи Душана Животића, 1942. године почео је да стиче основе глумачког заната.
Позоришну каријеру започео је 1953. у нишком Народном позоришту, у којем остаје пуних 14. година, а потом прелази у Национални театар у Београду, где је и пензионисан 1976. године.
Преминуо је 11. јануара 1991. године у Београду
Осим ауторке Стојановић, у програму су учествовали и драмски уметници Милан Цаци Михаиловић и Нада Блам, као и театролог и руководилац Истраживачко-документационог центра Народног позоришта у Београду Сања Живановић, која је рецензент књиге, заједно са пензионисаним професором Универзитета у Нишу Бошком Прокићем.
М.Б.