Vesti

U MUZEJU PROMOVISANA KNjIGA O NEKADAŠNjEM GLUMCU NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU RATKU SARIĆU

27 april 2017

Promocija knjige “Moj otac glumac Ratko Sarić”, autorke Mirjane Stojanović, održana je u četvrtak 27. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta.
Ova veoma interesantna knjiga, koju je njegova ćerka napisala povodom sto godina od rođenja i 25 godina od smrti, otkriva mnoge nepoznate detalje Sarićeve stvaralačke i privatne ličnosti.
Kroz to intrigantno izdanje, koje su zajednički objavili MPUS i MB „Grafika“, Niš, od prve do poslednje strane, prožima se profesionalna i porodična istorija Ratka Sarića koga najšira publika najčešće pamti po ulozi Deda Pauna, jednog od junaka nekada veoma popularne televizijske serije “Ljubav na seoski način”.
Autorka je put svog oca prikazala emotivno, kroz svoja sećanja, ali i činjenice iz njegove plodne glumačke karijere.
Sarić je rođen 29. februara 1916. godine u Valjevu.
U rodnom gradu, u pozorišnoj trupi Dušana Životića, 1942. godine počeo je da stiče osnove glumačkog zanata.
Pozorišnu karijeru započeo je 1953. u niškom Narodnom pozorištu, u kojem ostaje punih 14. godina, a potom prelazi u Nacionalni teatar u Beogradu, gde je i penzionisan 1976. godine.
Preminuo je 11. januara 1991. godine u Beogradu
Osim autorke Stojanović, u programu su učestvovali i dramski umetnici Milan Caci Mihailović i Nada Blam, kao i teatrolog i rukovodilac Istraživačko-dokumentacionog centra Narodnog pozorišta u Beogradu Sanja Živanović, koja je recenzent knjige, zajedno sa penzionisanim profesorom Univerziteta u Nišu Boškom Prokićem.
M.B.