Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ „МУЗИКА КЛАСИКА“

7 март 2012

Свечано уручење Награда “Музика класика”, које додељује истоимени домаћи часопис за класичну музику, одржано је 9. марта у Музеју Народног позоришта, а том приликом представљен је и нови број ревије “Музика класика”.

Међу овогодишњим лауреатима, у категорији Музичка институција године, односно Женски извођач године, налазе се Народно позориште у Београду и првакиња Опере Снежана Савичић Секулић.
Виолиниста Јован Колунџија добитник је награде “Музика класика” за најбољег мушког извођача класичног репертоара у Србији у 2011. години.
За најбољег младог извођача године проглашен је пијаниста Владимир Глигорић, најбољи оркестар је Београдска филхармонија, док је за најуспешнијег композитора проглашена Александра Вребалов за оперу “Милева”. Као најбољи композитор примењене музике награду “Музика класика” добио је Корнелије - Бата Ковач за музику у ТВ серијалу “Цват липе на Балкану”. За најбољег критичара изабрана је Бранка Радовић, а за концерт године проглашен је наступ виолинисте Романа Симовића и „Гудача Светог Ђорђа“ 15. новембра у Коларчевој задужбини. Факултет музичке уметности у Београду проглашен је за издавача године за издања компакт-дискова, „Гитар арт“ је изабран за најбољи фестивал, а за смотру регионалног значаја Фестивал српске соло песме у Младеновцу.
Пред бројном публиком, о установљењу награде и критеријумима за њену доделу, говорили су директор агенције “Музика класика” Предраг Митровић и главна уредница ревије “Музика класика” Александра Паладин, а у уметничком делу програма наступили су сопран Снежана Савичић Секулић, гитариста Милан Дујмовић и Гудачки квартет "Мокрањац".
Награда је установљена 2010. године, када је изашао први број ревије “Музика класика”, а осмишљена је као признање домаћим уметницима који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији траг на домаћој музичкој сцени.
Награда се додељује на основу вредновања стручног жирија од седам чланова, који активним присуством на концертима у музичким центрима у земљи предлажу уметнике и институције за које сматрају да су оставили најзначајнији траг у музичком животу у Србији у току једне године.
Нови број часописа “Музика класика”, шестог по реду, представио је етномузиколог Димитрије Големовић који је, између осталог, казао да су у њему објављени интервјуи са Драганом Ђорђевић, Петром Јанковићем, Иваном Јевтићем, саставом “ЛП дуо”, Гудачким квартетом “Мокрањац”, Зораном Тодоровићем и Миљенком Пуљићем.
У овом специјализованом часопису, првој ревији класичне музике у Србији, могу се пронаћи и други садржаји везани за актуелни савремени музички тренутак код нас и у свету.
Аутори текстова су афирмисане личности српске музике различитих професионалних профила, који се поред својих професија баве и музичким новинарством.
Први број изашао је 1. октобра 2010. године.
М.Б.