Вести

У МУЗЕЈУ НП ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "ДРАМСКИ ТЕКСТОВИ И ЊИХОВЕ ИНСЦЕНАЦИЈЕ"

29 новембар 2013

У оквиру циклуса „Промоције", у четвртак 28. новембра у Музеју Народног позоришта представљена је књига проф. емеритуса Светозара Рапајића „Драмски текстови и њихове инсценације".

У разговору су учествовали др Небојша Ромчевић, ред. проф. ФДУ (на предмету Историја југословенске драме и позоришта), проф. Славенко Салетовић, ред. проф. ФДУ (на предмету Позоришна режија), др Марина Марковић, ред. проф. (на предмету Техника гласа) и продекан ФДУ и Ивана Кочи, уредница књиге испред Позоришног музеја Војводине као саиздавача књиге, уз писмени прилог проф. др Петра Марјановића, ред. проф. ФДУ у пензији.
Салетовић је оценио да Рапајић у овој књизи "са много љубави, разумевања, аналитичке студиозности и научне фундираности, расправља, компарира, доказује и афирмише позоришну драмску режију као уметничку област".
- Ова књига није пука расправа о позоришној режији. Напокон је формулисана суштина, садржај и неопходност ове уметничке професије и то у толикој мери да у позоришно-редитељском посленику изазива веома дубоку емоцију изазвану сатисфакцијом редитељског уметничког заната - рекао је Салетовић.
Он је подсетио да је недавно одлучено да Рапајићева књига на катедри за Позоришну режију Факултета драмских уметности у Београду, буде уврштена као обавезна литература на пријемном испиту, као и на основним, мастер и докторским студијама.
Текст књиге настао је у оквиру рада на пројекту "Идентитет и сећања: транскултурални текстови драмских уметности и медија (Србија 1989-2014.)", пројекат бр. 178012, Факултета драмских уметности у Београду.
Публиковање наведене монографије финансијски је помогло Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.
М.Б.