Вести

У оквиру Манифестације “Музеји за 10”, одржана промоција публикације „10 година Музеја Народног позоришта“

16 мај 2021

Промоција публикације „10 година Музеја Народног позоришта“ која је штампана поводом деценије његовог постојања, одржана је 16. маја у Музеју Народног позоришта, у оквиру Манифестације „Музеји за 10”.

Директор Музеја Драган Стевовић казао је да је промоција публикације била планирана прошле године, 22. новембра, тачно на десетогодишњицу оснивања Музеја Народног позоришта, али је тај догађај морао да буде отказан до даљег због тадашње ситуације у вези са пандемијом вируса корона. 

Он је упутио посебну захвалност госпођи Душици Kнежевић, приређивачу публикације и ауторки превода на енглески језик која је, како је истакао, веома педантно и уредно сагледала целу хронологију рада Музеја, од оснивања, до данашњих дана, као и другим службама Народног позоришта, пре свега Истраживачко-документационом центру и Издавачкој делатности.
 
„Ова публикација представља сведочанство о свему ономе што смо ми у Музеју Народног позоришта радили у последњих десет година. И када кроз, десет, двадесет година, неко буде пожелео да се бави историјом овог Музеја, имаће могућност да у овој публикацији пронађе све потребне податке”, рекао је Стевовић.

Гост промоције, као и „Оперске чајанке“, која је уследила у наставку програма, била је примадона Милка Стојановић која је, обраћајући се присутнима, истакла да је, сваки пут, када дође у Музеј Народног позоришта „обузму различита осећања”. 

„С једне стране, ово је дивота, зато што све тако лепо изгледа и што Народно позориште, захваљујући овом Музеју, има једну дивну могућност да сачува оно што је драгоцено за живот ове куће кроз време. А, с друге стране, човек помисли и на неки крај, не само свој, него уопште. Али, то је нормално, јер ми само пролазимо кроз време и записујемо, овде мислим конкретно на оперске певаче, своје гласове”, казала је, између осталог, госпођа Стојановић и нагласила да је успешном раду Музеја, својом визијом, много допринео и његов директор Драган Стевовић.

Музеј Народног позоришта у Београду основан је са намером да сви значајни догађаји у историји Народног позоришта, као и доприноси њихових актера, остану у нашем колективном сећању, и да, пре свега, буду чврста основа за даљи развој позоришне уметности.

Музеј свих ових година одржава редовне програме у оквиру тематских циклуса (које публика увек радо и у веома великом броју посећује) као што су Сусрети, Промоције, Kонцерти, Сећања, Јубилеји, Трибине, Школски час, Представљамо младе, Разговори, Предавање, Из ризнице Опере Народног позоришта (промоције аудио компакт дискова), Читалиште – позориште, Отворена врата... а осим тога, у простору намењеном тематским изложбама, неколико пута у току године приређују се разне поставке које су, најчешће, у вези са богатом историјом Народног позоришта и његовим славним уметницима.

Након промоције публикације, приређена је „Оперска чајанка“ у оквиру које су посетиоци, уз чај, слушали аудио снимке оперских певача после Другог светског рата.

Током седамдесетак минута уживали су уз арије које су маестрално изводили Меланија Бугариновић, Станоје Јанковић, Нада Штерле, Жарко Цвејић, Бисерка Цвејић, Душан Поповић, Славка Поповић, Милица Миладиновић, Мирослав Чангаловић, Бреда Kалеф, Звонимир Kрнетић, Радмила Смиљанић, Милка Стојановић, Никола Митић, Радмила Бакочевић, Гордана Јевтовић и Живан Сарамандић. 

Раније, у току дана, у матине термину од 12 часова, такође у оквиру Манифестације „Музеји за десет”, одржан је програм за децу и младе под називом „Глума је чаролија“.

У сусрету са драмском уметницом Бојаном Стефановић, најмлађа публика имала је прилику да се упозна са тајнама и лепотама глумачког заната. 

Сви програми у Музеју Народног позоришта, током трајања манифестације од 12. до 18. маја, су бесплатни и одржавају се уз поштовање свих мера заштите које прописује Kризни штаб у вези са епидемијом вируса корона.
 

Галерија