Vesti

U okviru Manifestacije “Muzeji za 10”, održana promocija publikacije „10 godina Muzeja Narodnog pozorišta“

16 maj 2021

Promocija publikacije „10 godina Muzeja Narodnog pozorišta“ koja je štampana povodom decenije njegovog postojanja, održana je 16. maja u Muzeju Narodnog pozorišta, u okviru Manifestacije „Muzeji za 10”.

Direktor Muzeja Dragan Stevović kazao je da je promocija publikacije bila planirana prošle godine, 22. novembra, tačno na desetogodišnjicu osnivanja Muzeja Narodnog pozorišta, ali je taj događaj morao da bude otkazan do daljeg zbog tadašnje situacije u vezi sa pandemijom virusa korona. 

On je uputio posebnu zahvalnost gospođi Dušici Knežević, priređivaču publikacije i autorki prevoda na engleski jezik koja je, kako je istakao, veoma pedantno i uredno sagledala celu hronologiju rada Muzeja, od osnivanja, do današnjih dana, kao i drugim službama Narodnog pozorišta, pre svega Istraživačko-dokumentacionom centru i Izdavačkoj delatnosti.
 
„Ova publikacija predstavlja svedočanstvo o svemu onome što smo mi u Muzeju Narodnog pozorišta radili u poslednjih deset godina. I kada kroz, deset, dvadeset godina, neko bude poželeo da se bavi istorijom ovog Muzeja, imaće mogućnost da u ovoj publikaciji pronađe sve potrebne podatke”, rekao je Stevović.

Gost promocije, kao i „Operske čajanke“, koja je usledila u nastavku programa, bila je primadona Milka Stojanović koja je, obraćajući se prisutnima, istakla da je, svaki put, kada dođe u Muzej Narodnog pozorišta „obuzmu različita osećanja”. 

„S jedne strane, ovo je divota, zato što sve tako lepo izgleda i što Narodno pozorište, zahvaljujući ovom Muzeju, ima jednu divnu mogućnost da sačuva ono što je dragoceno za život ove kuće kroz vreme. A, s druge strane, čovek pomisli i na neki kraj, ne samo svoj, nego uopšte. Ali, to je normalno, jer mi samo prolazimo kroz vreme i zapisujemo, ovde mislim konkretno na operske pevače, svoje glasove”, kazala je, između ostalog, gospođa Stojanović i naglasila da je uspešnom radu Muzeja, svojom vizijom, mnogo doprineo i njegov direktor Dragan Stevović.

Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu osnovan je sa namerom da svi značajni događaji u istoriji Narodnog pozorišta, kao i doprinosi njihovih aktera, ostanu u našem kolektivnom sećanju, i da, pre svega, budu čvrsta osnova za dalji razvoj pozorišne umetnosti.

Muzej svih ovih godina održava redovne programe u okviru tematskih ciklusa (koje publika uvek rado i u veoma velikom broju posećuje) kao što su Susreti, Promocije, Koncerti, Sećanja, Jubileji, Tribine, Školski čas, Predstavljamo mlade, Razgovori, Predavanje, Iz riznice Opere Narodnog pozorišta (promocije audio kompakt diskova), Čitalište – pozorište, Otvorena vrata... a osim toga, u prostoru namenjenom tematskim izložbama, nekoliko puta u toku godine priređuju se razne postavke koje su, najčešće, u vezi sa bogatom istorijom Narodnog pozorišta i njegovim slavnim umetnicima.

Nakon promocije publikacije, priređena je „Operska čajanka“ u okviru koje su posetioci, uz čaj, slušali audio snimke operskih pevača posle Drugog svetskog rata.

Tokom sedamdesetak minuta uživali su uz arije koje su maestralno izvodili Melanija Bugarinović, Stanoje Janković, Nada Šterle, Žarko Cvejić, Biserka Cvejić, Dušan Popović, Slavka Popović, Milica Miladinović, Miroslav Čangalović, Breda Kalef, Zvonimir Krnetić, Radmila Smiljanić, Milka Stojanović, Nikola Mitić, Radmila Bakočević, Gordana Jevtović i Živan Saramandić. 

Ranije, u toku dana, u matine terminu od 12 časova, takođe u okviru Manifestacije „Muzeji za deset”, održan je program za decu i mlade pod nazivom „Gluma je čarolija“.

U susretu sa dramskom umetnicom Bojanom Stefanović, najmlađa publika imala je priliku da se upozna sa tajnama i lepotama glumačkog zanata. 

Svi programi u Muzeju Narodnog pozorišta, tokom trajanja manifestacije od 12. do 18. maja, su besplatni i održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.