Вести

У СОФИЈИ ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ КОМАДА ГОРАНЕ БАЛАНЧЕВИЋ "ЦЕНТАР ЗА ПРИНУДНО СЛЕТАЊЕ"

16 јануар 2013

Пробе комада Горане Баланчевић “Центар за принудно слетање”, који је победио у оквиру пројекта "Млада балканска драма", почеле су 15. јануара у Театру младих "Николај Бинев" из Софије.

Представу, чија је премијeра планирана за 14. март, режира једна од најбољих бугарских редитељки млађе генерације Василена Радева, а у подели су Искра Донова, Елена Бардарска, Лилија Гелева,Бојко Крастанов, Александар Хаџиангелов, Јулијан Петров.
Конкурси Народног позоришта у Београду и Театра младих “Николај Бинев” у Софији за оригинални драмски текст аутора до 30 година, расписани прошле године у оквиру међународног позоришног пројекта “Млада балканска драма”, привукли су 55 аутора, од којих је 33 из Бугарске,а 22 из Србије.
Жири Националног театра из Београда, који је радио у саставу Ивана Димић, Молина Удовички Фотез, Славко Милановић, Зоран Раичевић и Жељко Хубач, на седници одржаној 22. октобра 2012. године већином гласова је одлучио да је првонаграђена драма на Конкурсу „Центар за принудно слетање“ - Горане Баланчевић. Жири је скренуо пажњу позоришној јавности на квалитет драма из ужег избора, у који су увршћени драма „Прозор“, Катарине Николић, и „Покупићу своје ствари и отићи ћу“ Александре Урошевић.
Жири из Софије, једногласно је наградио текст Ивана Димитрова „Временска болест“, а позоришној јавности је скренуо пажњу и на комад Николаја Влахова „Разговор са голубовима“
Оба театра се обавезују да на репертоар у сезони 2012/2013. поставе текстове победника Конкурса и то тако што ће Народно позориште на репертоар Сцене „Раша Плаовић“ поставити текст победника Конкурса за драмски текст спроведен у Бугарској, а Позориште младих „Николај Бинев“ ће на репертоар Камерне сцене поставити текст победника Конкурса за драмски текст спроведен у Србији.
М.Б.