Vesti

U SOFIJI POČELE PROBE KOMADA GORANE BALANČEVIĆ "CENTAR ZA PRINUDNO SLETANjE"

16 januar 2013

Probe komada Gorane Balančević “Centar za prinudno sletanje”, koji je pobedio u okviru projekta "Mlada balkanska drama", počele su 15. januara u Teatru mladih "Nikolaj Binev" iz Sofije.

Predstavu, čija je premijera planirana za 14. mart, režira jedna od najboljih bugarskih rediteljki mlađe generacije Vasilena Radeva, a u podeli su Iskra Donova, Elena Bardarska, Lilija Geleva,Bojko Krastanov, Aleksandar Hadžiangelov, Julijan Petrov.
Konkursi Narodnog pozorišta u Beogradu i Teatra mladih “Nikolaj Binev” u Sofiji za originalni dramski tekst autora do 30 godina, raspisani prošle godine u okviru međunarodnog pozorišnog projekta “Mlada balkanska drama”, privukli su 55 autora, od kojih je 33 iz Bugarske,a 22 iz Srbije.
Žiri Nacionalnog teatra iz Beograda, koji je radio u sastavu Ivana Dimić, Molina Udovički Fotez, Slavko Milanović, Zoran Raičević i Željko Hubač, na sednici održanoj 22. oktobra 2012. godine većinom glasova je odlučio da je prvonagrađena drama na Konkursu „Centar za prinudno sletanje“ - Gorane Balančević. Žiri je skrenuo pažnju pozorišnoj javnosti na kvalitet drama iz užeg izbora, u koji su uvršćeni drama „Prozor“, Katarine Nikolić, i „Pokupiću svoje stvari i otići ću“ Aleksandre Urošević.
Žiri iz Sofije, jednoglasno je nagradio tekst Ivana Dimitrova „Vremenska bolest“, a pozorišnoj javnosti je skrenuo pažnju i na komad Nikolaja Vlahova „Razgovor sa golubovima“
Oba teatra se obavezuju da na repertoar u sezoni 2012/2013. postave tekstove pobednika Konkursa i to tako što će Narodno pozorište na repertoar Scene „Raša Plaović“ postaviti tekst pobednika Konkursa za dramski tekst sproveden u Bugarskoj, a Pozorište mladih „Nikolaj Binev“ će na repertoar Kamerne scene postaviti tekst pobednika Konkursa za dramski tekst sproveden u Srbiji.
M.B.