Vesti

POČELE PROBE ZA OPERU „KARMEN“ U REŽIJI NEBOJŠE BRADIĆA

14 januar 2012

Operski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu održao je u ponedeljak 9. januara prvu probu nove postavke remek dela Žorža Bizea „Karmen“.

Predstava, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, imaće dve ravnopravne premijere 24. i 25. marta u 19 časova na Velikoj sceni.
Naslovnu ulogu tumačiće u alternaciji Jadranka Jovanović, Dragana del Monako i Aleksandra Angelov, a u podeli su i Suzana Šuvaković Savić/ Sofija Pižurica (Mikaela), Hon Li/ Janko Sinadinović (Don Hoze), Miodrag D. Jovanović/ Aleksandar Stamatović/ Nebojša Babić (Eskamiljo), Ivanka Raković Krstonošić/ Svetlana Bojčević Cicović/ Marija Mitić/ Marijana Šovran/ Biljana Soldo (Fraskita), Željka Zdjelar/ Iva Profaca/ Ljubica Vraneš/ Alisa Popović (Mercedes), Darko Đorđević/ Danilo Stošić (Remendado), Branislav Kosanić/ Pavle Žarkov/ Aleksandar Pantelić (Dankairo), Vuk Zekić/ Aleksandar Pantelić (Morales) i Dragoljub Bajić/ Vuk Matić/ Mihailo Šljivić (Zuniga).
Scenografiju će uraditi Geroslav Zarić, kostime Bojana Nikitović, dok je za koreografiju zadužena Emilija Jovanović.  
Na repriznim izvođenjima dirigovaće Zorica Mitev Vojnović i Ana Zorana Brajović.
Bradić je rekao da je siguran da u ansamblima Narodnog pozorišta postoji veliki umetnički potencijal koji će sigurno doći do izražaja u narednom periodu, upravo kroz ovu operu.
- Što se tiče same produkcije, ona će, verujem, ispuniti ona očekivanja o kojima govorimo kada je u pitanju ovo genijalno Bizeovo delo. “Karmen” je predstava koja ima izvanrednu muzičku osnovu, ali i spektakularnost, u određenoj meri. Nju ćemo dobiti angažovanjem dela ansambla Baleta, korišćenjem nekih tradicionalnih borbi koje se uvek vezuju za “Karmen”, ubacivanjem elemenata flamenko muzike... Pošto želim da napravimo predstavu koja je bliža našem vremenu, radnja će biti izmeštena u četrdesete godine 20. veka što će omogućiti publici da na neki način bude lakše involvirana u celu tu priču – ocenio je Bradić.   
Ugledni gost dirigent Srboljub Dinić istakao je da mu je veoma drago što posle mnogo godina ponovo radi u Beogradu i napomenuo da se posebno raduje saradnji sa Nebojšom Bradićem. Dinić, šef-dirigent Opere u Bernu, objasnio je da mu je već posle prvog sastanka sa rediteljem “bilo jasno da nas dvojica razmišljamo na sličan način što se tiče ove produkcije”.
Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović najavio je da će premijernim izvođenjima u martu prisustvovati oko dvadesetak direktora Opere i Baleta iz regiona i Evrope.
- Tom prilikom biće održan i jedan skup o međunarodnoj saradnji. Želja nam je da naši gosti vide potencijale Opere Narodnog pozorišta, ali i da otvorimo neke nove kontakte koji će biti za dobrobit kako Nacionalnog teatra, tako i njegovih umetnika. Naravno, nismo slučajno izabrali da to organizujemo u vreme premijernih izvođenja opere “Karmen”, zato što smo uvereni da će to biti predstava  s kojom ćemo se ponositi i koju će, nadam se, gledati i publika van Beograda i Srbije – rekao je Đurović.
S njegovim mišljenjem složio se i vršilac dužnosti direktora Opere Narodnog pozorišta Đorđe Pavlović koji je, između ostalog, izrazio i uverenje da će “sve podele biti na visokom umetničkom nivou i da ćemo imati veoma široku ponudu za sve ljubitelje opere”.
- Imamo izvanrednog dirigenta, izvanredne pevače i reditelja sa odličnim scenskim rešenjima, a koji je već poznat i proveren na našim prostorima. Sve to, daje nam za pravo, da se nadamo da ćemo imati sjajnu predstavu” – kazao je Pavlović.  
M.B.