Вести

Управник Дејан Савић на позив једног од водећих бугарских драмских уметника Маријуса Донкина боравио у Софији

21 фебруар 2018

Управник Народног позоришта Дејан Савић, боравио је протеклих дана у Софији, где је на позив једног од водећих бугарских драмских уметника, г. Маријуса Донкина, директора Националног драмског театра  "Иван Вазов" био гост овог угледног културног центра.

Тема разговора је била оснивање Лиге балканских националних позоришта, која би почела са радом наредне године и окупила театре из Бугарске, Србије, Румуније, Грчке, Албаније и још неколико балканских држава, са којима су разговори у току.

Дејан Савић је изразио спремност Народног позоришта у Београду да узме учешћа у једној добро осмишљеној акцији са потенцијално далекосежним позитивним дометима, те је договорено да се заинтересованим челницима институција достави Меморандум о садржају пројекта, на основу кога ће се они изјаснити о потребним изменама или допунама таквог основног документа.

Разговор са старим пријатељем Опере Народног позоришта, редитељем и директором националне Софијске опере, академиком Пламеном Карталовим, протекао је у срдачном тону.

За кратко време, два директора су се договорила да у јубиларној сезони дође до размене гостовања Опере Народног позоришта и Софијске опере, као и до размене уметника две компаније.

Најзад, маестро Карталов је прихватио позив да буде гост Народног позоришта у априлу о.г. поводом премијерне обнове Росинијеве "Пепељуге", којом приликом ће сагледати и могућност извођења представа наше Опере на отвореном простору, што је већ редовна пракса многих европских градова, у чему овај сјајни редитељ има много искуства и знања.

Боравак у Софији, г. Савић је искористио и за посету амбасади Србије и Његовој Екселенцији амбасадору г. Владимиру Ћургусу, са којим је дуже времена у пријатељским односима, и са којим редовно размењује искуства и идеје о побољшању добре културне сарадње двеју престоница и држава.

И овога пута, било је разговора о могућим будућим активностима, а Савић је амбасадора обавестио и о садржају и темама састанака које је имао са челницима софијских националних институција културе.

 

Галерија