Vesti

Upravnik Dejan Savić na poziv jednog od vodećih bugarskih dramskih umetnika Marijusa Donkina boravio u Sofiji

21 februar 2018

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, boravio je proteklih dana u Sofiji, gde je na poziv jednog od vodećih bugarskih dramskih umetnika, g. Marijusa Donkina, direktora Nacionalnog dramskog teatra  "Ivan Vazov" bio gost ovog uglednog kulturnog centra.

Tema razgovora je bila osnivanje Lige balkanskih nacionalnih pozorišta, koja bi počela sa radom naredne godine i okupila teatre iz Bugarske, Srbije, Rumunije, Grčke, Albanije i još nekoliko balkanskih država, sa kojima su razgovori u toku.

Dejan Savić je izrazio spremnost Narodnog pozorišta u Beogradu da uzme učešća u jednoj dobro osmišljenoj akciji sa potencijalno dalekosežnim pozitivnim dometima, te je dogovoreno da se zainteresovanim čelnicima institucija dostavi Memorandum o sadržaju projekta, na osnovu koga će se oni izjasniti o potrebnim izmenama ili dopunama takvog osnovnog dokumenta.

Razgovor sa starim prijateljem Opere Narodnog pozorišta, rediteljem i direktorom nacionalne Sofijske opere, akademikom Plamenom Kartalovim, protekao je u srdačnom tonu.

Za kratko vreme, dva direktora su se dogovorila da u jubilarnoj sezoni dođe do razmene gostovanja Opere Narodnog pozorišta i Sofijske opere, kao i do razmene umetnika dve kompanije.

Najzad, maestro Kartalov je prihvatio poziv da bude gost Narodnog pozorišta u aprilu o.g. povodom premijerne obnove Rosinijeve "Pepeljuge", kojom prilikom će sagledati i mogućnost izvođenja predstava naše Opere na otvorenom prostoru, što je već redovna praksa mnogih evropskih gradova, u čemu ovaj sjajni reditelj ima mnogo iskustva i znanja.

Boravak u Sofiji, g. Savić je iskoristio i za posetu ambasadi Srbije i Njegovoj Ekselenciji ambasadoru g. Vladimiru Ćurgusu, sa kojim je duže vremena u prijateljskim odnosima, i sa kojim redovno razmenjuje iskustva i ideje o poboljšanju dobre kulturne saradnje dveju prestonica i država.

I ovoga puta, bilo je razgovora o mogućim budućim aktivnostima, a Savić je ambasadora obavestio i o sadržaju i temama sastanaka koje je imao sa čelnicima sofijskih nacionalnih institucija kulture.

 

Galerija