Вести

Уручене награде „Музика класика“ за 2018. годину, међу лауреатима Бисерка Цвејић и Јасмина Трумбеташ Петровић

31 јануар 2019

Награде ревије "Музика класика" за 2018. годину, које се додељују осми пут, уручене су 31. јануара у Музеју Народног позоришта у Београду, а међу лауреатима су Бисерка Цвејић и Јасмина Трумбеташ Петровић.

Госпођа Цвејић, некадашња првакиња Опере Народног позоришта у Београду (1951-1961) добила је Награду "Музика класика" за изузетан допринос уметничкој музици у 2018. години, а првакиња Опере Националног театра и актуелна директорка тог ансамбла, сопран Јасмина Трумбеташ Петровић - Награду "Музика класика" за најбољег женског извођача. 

Уместо Бисерке Цвејић награду је преузела њена рођака Бранка, док је у име Јасмине Трумбеташ Петровић признање примио њен син. 

На пригодној свечаности додељене су награде и у осталим категоријама - најбољи мушки извођач је флаутиста Љубиша Јовановић, хорниста Теодор Благојевић проглашен је за најбољег младог извођача, композитор године је Александар Седлар, награђен за "Симфонију бр. 1", а најбољи композитор примењене музике је Ирина Дечермић за музику за ТВ серију "Kорени" (РТС). 
  
Београдски камерни оркестар "Љубица Марић" проглашен је оркестром године, издавач године је Центар за музику Kоларчеве задужбине, награђен за књигу "Музика у одјецима критике", док је Гала концерт у част 60 година Радио Београда 2, најбољи концерт у 2018. 

Награду "Музика класика" за књигу године добила је др Мелита Милин за дело "Љубица Марић - Kомпоновање као градитељски чин", виолиста Дејан Млађеновић је награђен за албум "Соло Сеи", најбољи фестивал у 2018. је 50. Бемус, а фестивал од регионалног значаја Међународни фестивал средњовековне музике - Медимус у Призрену. 

Kритичар године је Ана Ћирица, музичка уредница и критичарка Радио Београда 2, док је награда за афирмацију уметничке музике припала Мирјани Растовић, музичком уреднику Радио телевизије Војводине. 

Организатор године је Центар београдских фестивала - ЦЕБЕФ, а Музиколошки институт САНУ је институција године. 

Награда "Музика класика" установљена је 2010. године, када је изашао први број истоимене ревије.  

Осмишљена је као признање домаћим уметницима, ансамблима, фестивалима, издавачима, критичарима, музичким институцијама и медијима, који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији траг на домаћој музичкој сцени. 
М.Б.