Вести

УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ „ОСКАР ДАНОН“ ТЕНОРУ ХОН ЛИЈУ У СРЕДУ 22. ФЕБРУАРА

10 фебруар 2012

Награда „Оскар Данон“, која се додељује младом уметнику као подстицај за остварење врхунских уметничких креација, а која носи име тог великана српске музичке сцене, биће уручена овогодишњем лауреату Хон Лију у среду 22. фебруара уочи почетка опере „Травијата“.

Награду ће уручити председница жирија, музиколог Александра Паладин. Одлука о награди донета је једногласно на седници одржаној 8. фебруара, а поред госпође Паладин, чланови жирија били су оперски уметник Сања Керкез и диригент Ђорђе Павловић.
У образложењу је наведено да се награда додељује за креацију Принца (на слици) у представи „Заљубљен у три наранџе“, као и за укупан уметнички резултат остварен на сцени Народног позоришта.
Хон Ли је рођен 1976. године у Сеулу (Република Кореја). У родном граду дипломирао је на музичкој академији, а усавршавао се у Немачкој и Бугарској.
На 38. међународном фестивалу Музичке омладине, освојио је другу награду.
Наступао је у Јапану, Немачкој, Македонији.
Улоге у операма: Набуко (Исмаел), Аида (Радамес), Кармен (Дон Хосе), Пајaци (Канио), Вертер (Вертер), Моћ судбине (Дон Алваро) Лучија од Ламермура (Едгардо), Риголето (Војвода од Мантове), Травијата (Алфредо)...
Хон Ли је у нашој Кући дебитовао у децембру 2006. године у улози Дон Хозеа („Кармен“) и од тада је у ангажману Опере Народног позоришта.
Награда „Оскар Данон“, која се састоји од оригиналне плакете, рад Герослава Зарића, и новчаног дела, додељује се младим уметницима старосне доби до 40 година живота, и то оперским певачима, диригентима, корепетиторима, асистентима диригента, асистентима редитеља, солистима у оркестру,  за уметничко остварење у периоду од 1. фебруара претходне  до 31. јануара текуће године. Изузетно, награда се може доделити и члановима Оперског хора и Оперског студија.
Награда је установљена прошле године, а први лауреат била је првакиња Опере Снежана Савичић Секулић.
М.Б.